Israels forsvarschef kalder 7. oktober for fiaskoernes dag

7. OKT 2024 • 05:00UDLAND

Israels forsvarschef siger, at militæret skal lære af de "fiaskoer", der udspillede sig 7. oktober sidste år.

Israels forsvarschef, Herzi Halevi, beskriver 7. oktober sidste år som den dag, "hvor vi svigtede vores mission om at beskytte borgerne i staten Israel".

Det skriver han i et brev til soldaterne i den israelske hær.

Brevet markerer årsdagen for Hamas' angreb på Israel i 2023.

- 7. oktober er ikke kun en dag til at mindes, men også en dag, som giver anledning til dyb selvrefleksion, lyder det.

Dagen giver anledning til "anerkendelse af vores fiaskoer og en forpligtelse til at lære af dem," skriver Halevi videre.

Mandag er det et år siden, at den islamistiske gruppe Hamas angreb Israel og ifølge israelske tal dræbte omkring 1200 mennesker - hovedsageligt civile. Samtidig blev omkring 250 personer kidnappet af den væbnede bevægelse.

Efterfølgende udbrød der krig i Gaza. Her har omkring 42.000 palæstinensere mistet livet ifølge sundhedsmyndighederne i det Hamas-kontrollerede område. Tallet betragtes af FN som pålideligt.

Ifølge Herzi Halevi er Hamas' militære gren blevet nedkæmpet, men han siger samtidig, at Israels kamp mod andre af organisationens afdelinger vil fortsætte.

Når det kommer til Israels kamp mod den libanesiske shiamilits Hizbollah i Libanon, vurderer forsvarschefen, at Hizbollah er blevet ramt hårdt af landets angreb.

Mere end 2000 personer er blevet dræbt i Libanon ifølge det libanesiske sundhedsministerium.

De fleste af disse har ifølge ministeriet mistet livet i løbet af de seneste to uger, hvor Israel har skruet op for sine angreb.

Søndag har Israel således udført angreb i både Beirut, som er Libanons hovedstad, og i Gaza.

- Vi stopper ikke, siger forsvarschefen.

- Vi er i gang med at ødelægge vores fjenders evner, og vi vil sikre, at de evner ikke genopstår, så (angrebet, red.) 7. oktober aldrig vil gentage sig, siger Herzi Halevi.

Søndag kaldte Hamas sidste års angreb mod Israel for "glorværdigt". Her lød det fra bevægelsen, at "palæstinenserne skriver ny historie med deres modstand".

/ritzau/dpa

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT