Israel forklarer skud: Vi bad FN-styrker om at blive i sikkerhed

10. OKT 2024 • 20:57UDLAND

Israelske styrker åbnede ild efter at have bedt FN-soldater om at blive i beskyttede områder.

Israels militær anerkender, at landets styrker udførte militæroperationer i Naqoura nær en base med fredsbevarende FN-styrker.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Militæret udtaler, at FN-styrker blev instrueret i at blive i beskyttede områder, hvorefter israelske styrker åbnede ild.

FN's fredsbevarende styrker i Libanon, Unifil, har udtalt, at en israelsk kampvogn skød mod et vagttårn i Naqoura i det sydlige Libanon.

Det førte til, at to Unifil-soldater faldt ned fra tårnet og blev såret.

- Ethvert bevidst angreb på fredsbevarende styrker er et alvorligt brud på den humanitære folkeret, står der i en meddelelse fra Unifil.

Flere lande og EU har udtalt sig særdeles kritisk om hændelsen.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, har på det sociale medie X skrevet, at "endnu en grænse er blevet overskredet på farlig vis i Libanon" af Israel.

- Vi fordømmer denne uacceptable handling, som ikke kan retfærdiggøres, skriver han.

I New York City har Israels FN-ambassadør, Danny Danon, sagt, at Israel har fokus på at kæmpe mod Hizbollah. Det skriver Reuters.

Han anbefaler, at "Unifil flytter sig fem kilometer nordpå for at undgå fare, mens kampene intensiveres".

Reuters rapporterede sidste uge, at Israels militær havde sendt en besked til de fredsbevarende FN-styrker om at gøre sig klar til at flytte "så snart som muligt for at blive i sikkerhed".

Unifils mission i Libanon blev indsat i 1978, efter at Israel var rykket ind i Libanon under et palæstinensisk oprør i den sydlige del af Libanon, og landet var sunket ned i en borgerkrig. Unifil overvågede den israelske tilbagetrækning.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT