Iran vil give diplomatiet en ægte chance i USA-forhandlinger
De to rivaler USA og Iran mødes i weekenden for at nå en potentiel aftale om Irans atomprogram.
Iran har tænkt sig at give diplomatiet en "ægte chance", når landet i weekenden mødes med ærkefjenden USA i Oman.Det siger en talsperson for Irans udenrigsministerium:
- Vi giver diplomatiet en ægte chance i god tro og fuld årvågenhed. USA bør værdsætte denne beslutning, som blev truffet på trods af deres fjendtlige retorik, skriver talspersonen Esmaeil Baqaei på det sociale medie X.
Iran og USA skal mødes i Muscat, hovedstaden i Oman, for at forsøge at nå en potentiel atomaftale. Irans udenrigsminister, Abbas Araghchi, har tidligere meldt ud, at mødet finder sted lørdag.
En seniorrådgiver for Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, siger ligeledes fredag, at Iran søger en "rigtig og retfærdig" atomaftale med USA.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, overraskede de fleste mandag, da han annoncerede, at USA's administration ville indlede forhandlinger med Iran.
I spidsen for forhandlingerne er USA's særlige udsending til Mellemøsten, Steve Witkoff, og Irans udenrigsminister, Abbas Araghchi.
Forud for det planlagte møde fortsætter USA med at lægge pres på Iran med sanktioner - senest rettet mod Irans olienetværk og atomprogram.
Onsdag sagde Donald Trump, at en militæraktion mod Iran var en mulighed, hvis det ikke lykkedes at nå frem til en aftale.
Det fik en seniorrådgiver for Irans øverste leder til at advare om, at trusler som disse kunne få konsekvenser. For eksempel ved at udvise FN-observatører i Iran, som holder tæt øje med landets atomprogram.
Trump har givet udtryk for, at han vil foretrække en aftale med Iran frem for en militær konfrontation.
Den 7. marts lød det fra Trump, at han havde skrevet til ayatollah Ali Khamenei og foreslået en samtale. Dengang lød det fra iranske embedsmænd, at man ikke ville lade sig presse til forhandlinger.
I 2015 indgik Iran en atomaftale med USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Tyskland og Frankrig. I aftalen står, at Iran stopper udviklingen af sit atomprogram til gengæld for ophævelse af sanktioner mod landet.
Under sin første præsidentperiode trak Trump USA ud af aftalen, der af Trump blev beskrevet som defekt og ifølge præsidenten ikke forhindrede en iransk atombombe.
I stedet genindførte Trump amerikanske sanktioner mod landet.
Siden da har Iran ifølge nyhedsbureauet Reuters langt overskredet aftalens grænser for uranberigelse. Uran er det radioaktive stof i atombomben.
Vestlige lande har beskyldt Iran for at have en hemmelig dagsorden, mens Iran modsat siger, at atomprogrammet bruges til civile energiformål.
/ritzau/AFP