Ingen beviser for kabelsabotage fra kinesisk skib i Østersøen

15. APR 2025 • 14:04UDLAND

Skibet "Yi Peng 3" slæbet anker bag sig i halvandet døgn, men myndigheder kan ikke bevise, at det var bevidst.

Der er ikke fundet noget bevis for, at det kinesiske skib "Yi Peng 3" ødelagde datakabler på havbunden med vilje.

Det siger Jonas Bäckstrand, som har ledet undersøgelserne, til mediet SVT.

- Vi kan ikke med sikkerhed fastslå, hvad der skete om bord, siger han.

I midten af november sidste år blev to undervandskabler beskadiget i Østersøen - det ene mellem Finland og Tyskland, det andet mellem Sverige og Litauen.

Mistanken var rettet mod Rusland og det kinesiske skib, som i flere uger lå for anker i Kattegat.

Ifølge Bäckstrand viser undersøgelserne, at skibet slæbte ankeret bag sig i halvandet døgn, men de kan ikke bevise, at det var bevidst.

- Meget tyder på, at der er tale om et ulykkesforløb. Men samtidig er det klart, at hvis nogen bevidst vil gøre noget, så vil de formentlig forsøge at gøre det på en måde, så de undgår at blive opdaget, siger han til SVT.

Da det kinesiske skib lå ankret i internationalt farvand, fik de svenske myndigheder først lov til at gå om bord på skibet en måned efter kabelbruddet.

Derudover har myndighederne ikke fået adgang til en del af skibets elektroniske materiale som søkortsystemet eller den sorte boks, skriver det svenske medie.

Efterforskningen er ifølge SVT sket i samarbejde med den kinesiske havarikommission.

Adspurgt om hvorvidt det har været muligt for besætningen på skibet frit at kunne tale med efterforskerne, svarer Bäckstrand, at det ikke er blevet gjort under "normale forhold".

Der er stor opmærksomhed på undersøiske kabler i Østersøen efter flere hændelser med beskadigede kabler.

I slutningen af februar oprettede EU en fælles handlingsplan, der skal forebygge undersøiske kabelskader.

- Vi har set, at næsten alt kan bruges som et våben mod os. Vi kan ikke acceptere dette, sagde Henna Virkkunen, der er ledende næstformand i EU-Kommissionen for tech-kontrol, sikkerhed og demokrati, ifølge svenske TT under en præsentationen af planen.

Med initiativet vil EU øge overvågningen af undersøiske kabler og desuden oprette en flåde, som kan reparere kablerne i nødsituationer.

Mindst 540 millioner euro vil ifølge Virkkunen blive tildelt initiativet. Det svarer til godt fire milliarder danske kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT