Houthier frigiver skibsbesætning efter over et år
Skibsbesætning blev overleveret til Oman, efter at der blev indgået en våbenhvile mellem Israel og Hamas.
Over et år efter beslaglæggelsen af skibet "Galaxy Leader" har houthibevægelsen frigivet besætningen.Det rapporterer det houthiejede Al Masirah TV onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Besætningen blev overleveret til Oman, efter at der blev indgået en våbenhvile mellem Israel og Hamas i Gaza.
Houthimilitsen, som kontrollerer størstedelen af Yemen, har nær Yemens kyster næsten ugentligt rettet angreb mod skibe med både missiler og droner for at vise solidaritet med palæstinenserne.
I november 2023 - nogle måneder inde i Gaza-krigen - beslaglagde houthierne "Galaxy Leader" og skibets besætning på 25 personer. Skibet sejler under bahamansk flag. Det japanske selskab Nippon Yusen står for driften.
Bevægelsen har længe sagt, at den vil stoppe sine angreb, hvis konflikten slutter.
Om frigivelsen onsdag siger houthiernes øverste råd ifølge AFP, at det sker som udtryk for "støtte til våbenhvilen" i Gaza, som begyndte søndag.
Våbenhvilen er i første omgang sat til at vare seks uger fra indgåelsen og befinder sig i en første fase.
I alt ventes 33 israelske gidsler at blive frigivet i løbet af den fase.
Til gengæld ventes omkring 1900 palæstinensere at blive løsladt fra fængsler i Israel, skriver nyhedsbureauet AFP. Undervejs i første fase skal der forhandles om en anden og mere permanent fase. Senere også en tredje fase.
Houthiernes leder, Abdul Malik al-Houthi, sagde torsdag, at bevægelsen vil holde nøje øje med, om våbenhvilen overholdes.
- Hvis den israelske massakre fortsætter, så fortsætter vi vores operationer, sagde Abdul Malik al-Houthi i en tv-tale.
Angrebene har haft store konsekvenser for international skibsfart og økonomi.
Bevægelsen har brugt Yemens strategisk fordelagtige beliggenhed på den sydlige spids af Den Arabiske Halvø til at angribe internationale handelsskibe.
Det har fået en række rederier til at sejle syd om Afrika, hvilket er en længere og dyrere vej fra Det Indiske Ocean til Vesten end gennem Suezkanalen i Egypten.
/ritzau/