Højesteretsdommer forsvarer dyre gaver fra republikansk stordonor

8. APR 2023 • 01:25UDLAND

Den amerikanske højesteretsdommer Clarence Thomas forsvarer sine dyre gaver fra republikansk stordonor.

Den amerikanske højesteretsdommer Clarence Thomas forsvarer, at han i årevis har taget imod luksuriøse rejser fra en stordonor til republikanske organisationer.

Det kommer efter afsløringer i den journalistiske nonprofitorganisation ProPublica om, at Clarence Thomas blandt andet har været på yachtture i New Zealand og adskillige rejser med privatfly verden over.

Én enkelt rejse, som Clarence Thomas fik til Indonesien, skulle alene have løbet op i 500.000 dollar.

Alt sammen skulle være sket på milliardæren Harlan Crows regning.

Harlan Crow har ifølge ProPublica doneret mere end 10 millioner dollar til politiske organisationer tilknyttet det republikanske parti.

Det svarer til næsten 70 millioner kroner.

Afsløringerne har ført til anklager om, at Clarence Thomas, der ofte stiller sig på republikanernes side i principielle kendelser, er i lommen på republikanerne.

Men selv siger han i en udtalelse, at juridiske kolleger har fortalt ham, at det ikke var nødvendigt at fremlægge rejserne for offentligheden.

- Denne type af personlig gæstfrihed fra tætte, personlige venner, som ikke havde forestående foran Højesteret, var ikke anmeldelsespligtig, siger Clarence Thomas i udtalelsen.

Ifølge ProPublica skulle Clarence Thomas også have ledsaget Harlan Crow på et vildmarksresort kun for mænd i Californien og også på donorens private hjem i Texas og New York flere gange i de seneste 20 år.

Harlan Crow skulle samtidig ifølge ProPublica have doneret en halv million dollar til en konservativ lobbygruppe tilhørende Clarence Thomas' kone, Ginni Thomas.

Harlan Crow fortæller selv ProPublica, at han ofte har været vært for sine venner, men at han aldrig har snakket om forestående højesteretssager med Clarence Thomas.

Ifølge avisen The New York Times er der ingen officielle retningslinjer, der forbyder Clarence Thomas fra at tage imod sådanne gaver.

Demokratiske politikere har kritiseret Clarence Thomas efter afsløringerne, og blandt andet vil medlemmet af Repræsentanternes Hus Alexandria Ocasio-Cortez have ham stillet for en rigsret.

74-årige Clarence Thomas blev udpeget til Højesteret i 1991.

Af de i dag ni dommere er han den, der har siddet længst tid.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU