Harvard University fratages yderligere milliardstøtte

13. MAJ 2025 • 16:35UDLAND

Harvard University har lagt sag an mod USA's regering, efter at milliardstøtte er blevet indefrosset.

Det har gjort ondt på pengepungen hos det prestigefyldte amerikanske universitet Harvard University, at det er endt i en kontrovers med landets regering.

Det har allerede fået indefrosset 2,2 milliarder dollar i føderal støtte af USA's uddannelsesministerium, og nu vil yderligere 450 millioner dollar blive frataget universitetet.

Det meddeler Trump-administrationen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I alt svarer det til knap 17,8 milliarder kroner.

Ifølge Reuters kommer de 450 millioner dollar fra otte forskellige føderale agenturer, som har tænkt sig at stoppe (terminate, red.) deres støtte.

Uddannelsesministeriet har tidligere sat gang i en officiel gennemgang af i alt knap ni milliarder dollar - omkring 60 milliarder kroner - som Harvard får i støtte.

Det er blandt andet sket, fordi den amerikanske regering ikke mener, at Harvard University gør tilstrækkeligt for at bekæmpe antisemitisme.

Siden Trump blev indsat i januar, har han slået hårdt ned på store amerikanske universiteter. Han har sagt, at de håndterede sidste års propalæstinensiske demonstrationer forkert, og at antisemitisme ulmer på universiteterne.

Trumps administration har også krævet, at Harvard lukker sine programmer inden for såkaldt DEI - diversitet, lighed og inklusion.

For cirka to uger siden sagde Trump desuden, at han vil fjerne universitetets skattefritagelse. De fleste amerikanske universiteter er fritaget for at skulle betale skat.

Harvard University har tidligere afvist administrationens krav om ændringer af dets politik. Universitetet oplever det som et angreb på ytringsfriheden og dets akademiske frihed, har det lydt.

Efter indefrysningen af de 2,2 milliarder dollar støtte lagde Harvard desuden sag an mod administrationen.

Kort efter modsatte over 100 ledere af universitet og andre uddannelsessituationer sig Donald Trumps administrations behandling af videregående uddannelsesinstitutioner.

- Vi er åbne over for konstruktive reformer og er ikke imod legitimt statsligt tilsyn. Men vi må modsætte os utidig statslig indblanding for dem, der lærer, bor og arbejder på vores universiteter, lød det.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT