Hamas' leder: Vi nærmer os aftale for kamppause i Gazastriben

21. NOV 2023 • 05:27UDLAND

Lederen for Hamas siger, at man er tættere på en aftale med Israel om midlertidigt at lægge våbnene fra sig.

Den væbnede palæstinensiske gruppe Hamas siger natten til tirsdag, at man rykker tættere på en aftale med det israelske lederskab, hvor parterne stopper med at kæmpe i Gazastriben.

Det siger den øverste leder for den væbnede palæstinensiske gruppe Hamas' politiske gren, Ismail Haniyeh.

Ifølge Haniyeh har Hamas netop afleveret et svar til embedsmænd i ørkenstaten Qatar, hvor store dele af Hamas-ledelsen bor. Ørkenstaten har fungeret som mægler i forhandlingerne mellem Israel og Hamas.

En aftale er endnu hverken bekræftet af Israel eller Hamas.

Haniyeh siger ikke noget om, hvor lang tid kampene ifølge den eventuelle aftale vil blive stoppet.

Det fremgår heller ikke umiddelbart, om udveksling af fanger vil være en del af aftalen.

Den amerikanske avis Washington Post skrev søndag, at parterne havde nærmet sig en aftale og beskrev nogle af detaljerne i den. Selv hvis avisens oplysninger har været korrekte, kan meget dog have nået at ændre sig.

Ifølge avisen skulle Hamas være gået med til at frigive dusinvis af kvinder og børn holdt som gidsler mod en pause i kampe på fem dage.

Pausen skulle ifølge avisen gøre det muligt at bringe mere humanitær bistand ind i Gazastriben, som den seneste halvanden måneds tid er blevet tæppebombet i kølvandet på Hamas' angreb på Israel 7. oktober.

Da brød soldater fra Hamas' over grænsen mellem Israel og Gazastriben og dræbte ifølge Israel 1200 mennesker, størstedelen af dem civile. Flere end 200 blev desuden bragt tilbage til Gazastriben, hvor mange af dem stadig bliver holdt som gidsler.

Siden har Israel tæppebombet Gazastriben. Ifølge enklavens sundhedsmyndigheder, som er under Hamas' kontrol, har flere end 13.000 palæstinensere mistet livet i kampene i området.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU