Google får milliardbøde for brud på EU-regler

10. SEP 2024 • 12:18UDLAND

Google får en bøde på 18 milliarder kroner for misbrug af sin dominerende stilling. Det fastslår EU-Domstolen.

Tirsdag er blevet en dyr dag i retten for det amerikanske techselskab Google.

EU-Domstolen fastslår i en dom, at Google har misbrugt sin dominerende stilling på markedet for søgemaskiner. Derfor får Google og Alphabet, der står bag Google, en samlet bøde på knap 18 milliarder kroner.

Det var EU-Kommissionen, der i første omgang udstak bøden, fordi Kommissionen mente, at Google brød EU's konkurrenceregler.

Tirsdagens dom markerer en ændring i tilgangen til store tech-selskaber, mener ledende næstformand i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager.

- Google Shopping-sagen er en milepæl. Det er den første kartelsag, der blev indledt mod et af de store tech-selskaber.

- Før sagen var det opfattelsen, at de skulle kunne operere frit. Men EU-Kommissionens beslutning om at idømme Google en bøde udfordrede den tilgang.

- Det var en symbolsk sag, fordi den viser, at også de mest magtfulde techselskaber kan holdes ansvarlige. Ingen er over loven, siger Margrethe Vestager.

EU-Kommissionen mener, at Google har favoriseret sin egen prissammenligningstjeneste Google Shopping frem for sine konkurrenternes.

Det er sket, når personer har søgt at sammenligne priser via Googles søgemaskine. Dermed misbrugte Google sin markedsstyrke, mener EU-Kommissionen.

Google var dog uenig i bøden og appellerede den til EU's højeste retsinstans. Her fik man ikke medhold.

Tirsdagens dom er endelig og kan ikke appelleres yderligere.

Det glæder topchefen for Kelkoo Group, som ifølge administrerende direktør Rich Stables blev "kørt ud over kanten" af Googles fremfærd.

- I dag er en sejr for små techvirksomheder som min. Vi har ventet syv lange år på, at Google skulle udtømme appelprocessen, og det har taget 14 år i alt at få retssikkerhed, siger Rich Stables i en skriftlig kommentar.

Han opfordrer EU-Kommissionen til at fortsætte med at holde øje med de store digitale platforme. Det har ny lovgivning i form af Digital Markets Act (DMA) givet mulighed for.

Google udtrykker skuffelse over tirsdagens afgørelse:

- Denne dom vedrører et meget specifikt sæt fakta. Vi foretog ændringer tilbage i 2017 for at overholde Europa-Kommissionens beslutning, siger en talsmand for Google ifølge Reuters.

Google har i alt været involveret i fire sager med EU-Kommissionen. Det har ført til bøder på samlet 61 milliarder kroner i løbet af de sidste ti år.

Google har udfordret to afgørelser, der involverer dens Android-mobiloperativsystem og AdSense-reklametjeneste. Her venter parterne på dommene.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

15. SEP 2024 • 22:32UDLAND
Skud affyret ved golfklub nær Trump

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT