Glad amerikaner vender hjem fra Nordkorea efter diplomatisk strid

28. SEP 2023 • 01:10UDLAND

Tre måneder efter at han krydsede grænsen fra Syd- til Nordkorea, vender soldaten Travis King hjem til USA.

Det er en "glad" Travis King, som onsdag igen kan sætte sine fødder på amerikansk jord, tre måneder efter at han under sin udstationering i Sydkorea løb over grænsen til Nordkorea og blev fanget af myndighederne der.

Det fortæller en embedsmand fra den amerikanske regering.

- Vi kan bekræfte, at menig King er meget glad for at være på vej hjem, lyder det fra regeringen.

- Han glæder sig enormt meget til at se sin familie.

Det var tidligere onsdag, at det statslige nordkoreanske nyhedsbureau KCNA kom med nyheden om, at landets styre havde besluttet sig for at "udvise" Travis King.

Ifølge den amerikansk regering er han ved godt helbred.

Løsladelsen af den 23-årige soldat sker i kølvandet på en intens diplomatisk krise i kulissen, hvor der var frygt for, at Travis King ville blive en brik i spillet mellem USA og Nordkorea, der har ry for at tilbageholde amerikanere.

Travis King rejste til Nordkorea, efter at han var blevet sigtet for to tilfælde af vold i Sydkorea.

Han havde allerede erkendt sin skyld vedrørende den ene sigtelse. Han havde desuden erkendt, at han havde beskadiget offentlig ejendom, efter at han under en grovmundet tirade mod koreanere havde gjort skade på en politibil.

Efter at han midlertidigt havde siddet i et amerikansk militærfængsel i Sydkorea, var det planen, at han skulle hjem til USA i juli.

Men i stedet for at tage sit fly hjem, tog han på en sightseeingtur til den demilitariserede zone (DMZ), som adskiller de civile dele af henholdsvis Nord- og Sydkorea.

Her lykkedes det trods adskillige amerikanske og sydkoreanske kollegers forsøg Travis King at løbe hele vejen til Nordkorea, hvor han blev pågrebet og tilbageholdt.

Nordkorea bekræftede i august, at King var kommet til landet. Den 15. august skrev KCNA, at han var kommet på grund af "umenneskelig behandling og racisme i den amerikanske hær".

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU