Fransk parti udelukker leder efter forslag om højresamarbejde

12. JUN 2024 • 19:10UDLAND

Tirsdag foreslog konservativ partileder samarbejde med højrefløjen. Onsdag er han ekskluderet fra sit parti.

Det konservative franske parti Republikanerne ekskluderer sin partileder, Eric Ciotti, på grund af et forslag om et valgsamarbejde med højrefløjen.

Det oplyser parlamentsmedlem og generalsekretær Annie Genevard ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Hun var med på det partimøde, hvor det blev besluttet at udelukke Ciotti, der dog selv insisterer på, at han stadig er formand.

Krisen i partiet er udløst af en udtalelse tirsdag fra Ciotti, som brød med årtiers konsensus blandt de traditionelle partier om at holde højrefløjen fra magten i Frankrig.

I stedet opfordrede han til samarbejde med det højreorienterede parti National Samling, der har 28-årige Jordan Bardella som formand og Marine Le Pen som mangeårig markant skikkelse.

- Han har ført hemmelige forhandlinger uden at afstemme det med vores politiske familie og aktivister og bryder dermed fuldstændig med vedtægterne og partiets linje, siger Genevard om Ciotti ifølge dpa.

Annie Genevard overtager ifølge AFP en fælles ledelse af Republikanerne.

Hun siger, at partiet, når Frankrig skal til valg 30. juni og 7. juli, "vil præsentere kandidater for den franske offentlighed med klarhed og uafhængighed".

Ciotti anerkender ikke udelukkelsen.

- Jeg er og forbliver formand, siger han i et opslag på det sociale medie X.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, udskrev søndag under EU-parlamentsvalgaftenen lynvalg til Nationalforsamlingen. Det skete på grund af dårlige resultater for præsidenten.

Højreorienterede National Samling mønstrede ved EU-valget 31,5 pct. af stemmerne, mens blot knap 15 procent af vælgerne stemte på præsidentens koalition, Besoin d'Europe.

Ciottis opfordring til et samarbejde tirsdag blev taget godt imod af toppen i National Samling.

- Jeg bekræfter, at der bliver en aftale mellem National Samling og Les Républicains, sagde formand Bardella til tv-kanalen France 2 ifølge AFP.

Fransk politik var tidligere i høj grad af domineret af to fløje.

Republikanerne og forløbere til partiet udgjorde omdrejningspunktet på højrefløjen.

Den konservative fløj har tidligere haft præsidenter som Charles de Gaulle, Nicolas Sarkozy og Jacques Chirac.

Det politiske landskab i Frankrig ændrede sig i høj grad i 2017, da Macron blev valgt som præsident for et nyt parti, der hverken var højre- eller venstreorienteret, men havde et mål om at ændre fransk politik.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig