Frank-kinesisk satellit skal udforske rumeksplosioner

22. JUN 2024 • 10:45UDLAND

Rumsamarbejdet på højt niveau mellem Frankrig og Kina skal udforske lys, der er rejst milliarder af lysår.

En fransk-kinesisk satellit blev lørdag sendt ud i rummet på en kinesisk Long March 2-C raket fra et rumfartscenter i Xichang i Kinas sydvestlige provins Sichuan.

Det sjældne rumsamarbejde mellem Frankrig og Kina har til formål at udforske de største eksplosioner i universet.

Satellitten, der er udviklet af ingeniører fra begge lande, har fået navnet Space Variable Objects Monitor (SVOM).

Den skal blandt søge efter udbrud af gamma-stråling - lys, der er rejst milliarder af lysår, før det når frem til Jorden.

Udbruddene af gammastråling finder normalt sted efter store stjerner er eksploderet. Det er stjerner, som er 20 gange større end solen - eller ved fusioner af kompakte stjerner.

De ekstremt stærke kosmiske stråler kan ved eksplosioner udlade energi der svarer til over en milliard sole.

- At iagttage dem er som at se tilbage i tiden - som lyset fra objekter, der har været så mange lysår undervejs, før det nåede os, siger astrofysiker, Ore Gottlieb, ved Flatiron Institute's Center for Astrofysik i New York til AFP.

Strålerne er mærket af spor efter de gasskyer og de galakser, som de har passeret på vejen gennem rummet. Det er værdifulde data for udforskningen af universets historie og evolution.

De fjerneste udladninger af strålinger, som er blevet identificeret, blev ifølge forskerne produceret 630 kilometer år efter The Big Bang, da universet var i dets spæde begyndelse.

- Vi er interesseret i udladninger af gamma-stråling, fordi der er tale om meget ekstreme kosmiske eksplosioner, der gør det muligt at få mere viden om visse stjernes død, siger Frederic Daigne, som er astrofysiker ved Institut d'Astrophysique de Paris.

- Alle disse data muliggør forsøg med fysikkens love i forhold til fænomener, som er umulige at reproducere i laboratorier på Jorden.

Når de indsamlede data er analyseret vil det bidrage til forståelsen af rummets sammensætning og af dynamikkerne i gasskyer og i andre galakser.

Rumsamarbejdet på dette niveau mellem Vesten og Kina forekommer sjældent - og især ikke efter USA i 2011 forbød alt samarbejde mellem NASA og Beijing.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT