Forsker: Putin kan være godt tilfreds efter samtale med Trump
Seniorforsker hos Diis Flemming Splidsboel mener, at Vladimir Putin er kommet igennem med centrale krav.
Seniorforsker Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) mener, at Rusland kan være meget tilfreds med udfaldet af tirsdagens telefonsamtale mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USA's præsident, Donald Trump.Her indvilgede Putin i, at Rusland skal stoppe angreb på energiinfrastruktur i Ukraine i 30 dage. Det skal bane vejen for en decideret våbenhvile senere.
- Det er både det, de har talt om, hele formatet, den videre proces. Det hele passer russerne rigtig godt. Jeg kan ikke sige andet, end at jeg fornemmer, at amerikanerne er naive i de her.
- Det er også muligt, at amerikanerne ikke bekymrer sig så meget om en række af de her detaljer, siger Flemming Splidsboel.
Han mener, at Vladimir Putin er lykkedes med at komme igennem med nogle krav.
Herunder at den fremtidige forhandling om en våbenhvile i krigen mellem Rusland og Ukraine skal gå i gang med det samme i Mellemøsten, men der er kun lagt op til, at Rusland og USA skal sidde ved forhandlingsbordet.
Seniorforskeren peger på, at Putin tirsdag har stillet krav til en eventuel længerevarende våbenhvile - blandt andet om, at der ikke må ske leverancer af våben til Ukraine, mens våbenhvilen pågår.
Ukraine må ifølge Putins krav heller ikke mobilisere tropper, mens våbenhvilen pågår, og ukrainerne må ikke flytte rundt på tropper og materiel.
- Samtidig vil russerne skynde sig tilbage til fabrikkerne og producere alt det, de selv kan. Og så vil de (USA og Rusland, red.) tale frem mod en fredsaftale, og der vil også være nogle krav fra russisk side.
- Det vil alt sammen være inden for en bilateral russisk-amerikansk ramme med arbejdsgrupper, der går i gang med det samme. Der er ikke plads til Ukraine og sådan set heller ikke til Europa. Så min vurdering er, at det, der er sket det i dag, passer russerne rigtig godt, siger Flemming Splidsboel.
Selv om den angrebne part i krigen, Ukraine, således ser ud til at være kørt helt ud på et sidespor i forhandlingerne, har Flemming Splidsboel svært ved at se ukrainerne modsætte sig planen.
- Jeg kan ikke forestille mig, at Ukraine vil gå imod det her. Det vil være enormt kostbart for dem, og jeg er heller ikke sikker på, at de har en interesse i det.
- De er nødt til at køre med den plan, som amerikanerne har, siger han.
/ritzau/