FN-chef advarer om tiltagende spændinger mellem Israel og Hizbollah

21. JUN 2024 • 17:55UDLAND

Et forhastet træk fra Israel eller Hizbollah kan udløse en katastrofe, lyder det fra António Guterres.

FN's generalsekretær, António Guterres, er dybt bekymret over de tiltagende spændinger mellem Israel og Hizbollah.

Det fortæller han fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Et forhastet træk - en fejlberegning - kan udløse en katastrofe, der går langt over grænsen, og hvad vi kan forestille os.

- Lad mig gøre det klart. Befolkningen i regionen og verden har ikke råd til, at Libanon bliver et nyt Gaza, siger FN-chefen.

Siden Hamas' angreb på Israel 7. oktober har Israel og Hizbollah næsten dagligt beskudt hinanden på tværs af den israelsk-libanesiske grænse.

I juni har Hizbollah optrappet angrebene, efter at Israel likviderede en højtstående befalingsmand fra bevægelsen i landsbyen Jouya i det sydlige Libanon.

Guterres siger, at retorikken mellem Israel og Hizbollah er blevet mere krigerisk de seneste dage.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, sagde tidligere denne måned, at landets militær er klar til en omfattende operation i Libanon, hvis det bliver nødvendigt.

Det israelske militær (IDF) godkendte tirsdag de operationelle planer for en eventuel offensiv i nabolandet Libanon.

Meldingen fra IDF kom samme dag, som den israelske udenrigsminister, Israel Katz, truede med at udslette den militante libanesiske bevægelse Hizbollah i tilfælde af en regulær krig.

Onsdag lød det så fra Hizbollah-bevægelsens øverste leder, Sayyed Hassan Nasrallah, at ingen områder i Israel bliver skånet, hvis der udbryder krig.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, sagde natten til fredag dansk tid til israelske embedsmænd, at det er nødvendigt, at Israel undgår en eskalering af konflikten i Libanon.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Volker Türk, opfordrede tirsdag både Israel og Hizbollah til at stoppe skudvekslingerne og angrebene.

Ifølge Türk har 401 personer i Libanon og 25 personer i Israel efter den 7. oktober mistet livet i forbindelse med angreb og skudvekslinger nær den israelsklibanesiske grænse.

Hizbollah i Libanon er allieret med Hamas, som Israel fører krig mod i Gaza.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU