Flere end 100 meldes dræbt under uddeling af nødhjælp i Gaza

29. FEB 2024 • 15:46UDLAND

Hamas advarer om, at påstået massakre på palæstinensere kan ødelægge forhandlinger om våbenhvile med Israel.

Israelske styrker beskyldes for at have dræbt mindst 104 personer, der torsdag morgen ventede på at få udleveret nødhjælp i Gaza vest for Gaza By.

Desuden skal 280 personer være såret.

Oplysningerne kommer fra sundhedsmyndighederne i Gaza.

Det palæstinensiske selvstyres præsident Mahmoud Abbas' kontor fordømmer det, som kontoret beskriver som en "grim massakre".

Abbas er præsident på Vestbredden og ikke formelt for befolkningen i Gaza.

Samtidig advarer Hamas-bevægelsen i en udtalelse om, at hændelsen kan afspore de igangværende forhandlinger mellem Hamas og Israel om våbenhvile i Gaza og frigivelse af gidsler i Hamas' varetægt.

Forhandlingerne har været længe undervejs. Der har ikke været en aftale om våbenhvile eller fangeudveksling siden begyndelsen af december.

Mæglere fra både Qatar, Egypten og USA har været involveret i forhandlingerne om en ny aftale.

Israels militær har ikke bekræftet, at dets soldater skal have skudt og dræbt palæstinensere, der ventede på nødhjælp torsdag.

En talsperson for Israels regering siger til gengæld, at adskillige palæstinensere blev dræbt, da lastbiler med nødhjælp pløjede gennem folkemængden, som var mødt op for at få udleveret nødhjælp.

Ifølge talspersonen, Avi Hyman, var det civile palæstinensere, der sad bag rattet i lastbilerne. Hun kalder sagen for "en tragedie".

En unavngiven israelsk kilde oplyste tidligere, at israelske soldater havde affyret skud mod "adskillige mennesker". De var samlet omkring lastbilerne med nødhjælp. Angiveligt følte soldaterne sig truet af folkemængden.

I Washington D.C. siger en talsperson for Det Hvide Hus' nationale sikkerhedsråd, at rådet er ved at undersøge meldingerne.

Talspersonen beskriver det som "en alvorlig hændelse".

- Vi begræder tabet af uskyldige liv og anerkender den alvorlige humanitære situation i Gaza, hvor uskyldige palæstinensere blot forsøger at skaffe mad til deres familier, lyder det i en meddelelse fra talspersonen.

- Det understreger vigtigheden af at udvide og opretholde levering af humanitær hjælp til Gaza, også via en mulig midlertidig våbenhvile, lyder det fra USA.

Krigen i Gaza begyndte efter Hamas' angreb på Israel 7. oktober sidste år.

Ifølge Gazas Hamas-kontrollerede myndigheder har krigen kostet flere en 30.000 mennesker livet.

Ved Hamas' angreb på Israel blev 1200 dræbt og 240 taget som gidsler. Cirka halvdelen af gidslerne er blevet løsladt. Det er uvist, hvor mange af de øvrige der stadig er i live.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU