Flag fra terrorstemplet gruppe vajer ved Nato-protest i Sverige

4. JUN 2023 • 16:31UDLAND

Der har været protester mod svensk lovgivning, der skal sikre grønt lys fra Tyrkiet til Nato-medlemskab.

Cirka 500 personer har søndag eftermiddag været samlet i Stockholm for at demonstrere mod en ny lov, der skal bane vej for Nato-medlemskab.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Loven er indført som led i Sveriges løfte til Tyrkiet om at slå hårdere ned på støtter af det kurdiske arbejderparti PKK, der er på EU's terrorliste.

Det er et netværk ved navn Alliancen mod Nato, der har stået bag søndagens protest. De mener, at Sverige i for høj grad går den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans ærinde med den nye lovgivning.

Daniel Riazat fra det svenske Vänsterpartiet kritiserer både statsminister Ulf Kristersson og udenrigsminister Tobias Billström.

- Vi er her for at sige, at Ulf Kristersson og Tobias Billström ikke skal overlade politik til diktaturstaten Tyrkiet. Det skal være op til det svenske folk at afgøre tingene, siger Daniel Riazat ifølge TT.

Det svenske nyhedsbureau skriver, at der ved demonstrationen har vajet et stort antal PKK-flag. På flere af dem står der "PKK er folket, og folket er vi".

PKK's flag er rødt og har en grøn og gul cirkel med en rød stjerne i midten.

Demonstrationen kommer på et anspændt tidspunkt, hvor Sverige forsøger at overbevise Tyrkiet om at give dem grønt lys til at blive en del af Nato.

Sverige mangler stadig at få ja fra Nato-landene Tyrkiet og Ungarn.

En af de tilstedeværende ved søndagens protest er kurdiske Ugur Cetinkaya. Han mener, at man bør beskytte det kurdiske folk.

- Kristersson kan ikke bare sælge sit folk til Erdogan. De kalder os terrorister, men os kurdere har aldrig gjort nogen fortræd, siger han til TT.

- Vi bor her, og vi føler os som svenskere. Vi er her, fordi vi vil have frihed og fred, lyder det.

PKK, der altså er på EU's terrorliste, har i årevis gjort opstand på tyrkisk grund.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU