Finland vil ikke lade sig lokke af Tyrkiet med Nato-medlemskab

30. JAN 2023 • 14:41UDLAND

Tyrkiets præsident siger, at han er klar til kun at godkende Finland i Nato. Sverige skal med, siger Finland.

Det er fortsat Finlands ønske at følges med Sverige ind i Nato, siger den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, mandag.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, lod ellers i en tale i weekenden forstå, at han kun er villig til at godkende Finland som nyt medlem af Nato.

- Jeg understreger, at vores stærke ønske i Finland og Sverige har været og fortsat er at gå fremad sammen med Sverige i vores Nato-proces, siger Haavisto på et pressemøde i det finske udenrigsministerium.

- Sverige er Finlands nærmeste partner inden for sikkerheds- og forsvarspolitikken. Finlands linje har ikke ændret sig. Nato og Natos medlemslande har også betonet, hvor vigtigt det er, siger han.

Erdogan har beskyldt Sverige for at give beskyttelse til mange kurdiske "terrorister". Derfor vil han ikke godkende, at Sverige optages i EU.

Senest har Erdogan brugt Rasmus Paludans afbrænding af koranen foran den tyrkiske ambassade i Stockholm i forrige uge som endnu en grund til at afvise Sverige i Nato.

Finland og Sverige søgte sidste år efter den russiske invasion i Ukraine at blive optaget i Nato.

Den finske avis Helsingin Sanomat har mandag et interview med Finlands præsident, Sauli Niinistö. Han bekræfter, at Erdogans tilbud ikke ændrer den finske linje.

- Vi holder stadigvæk fast i vores line, siger han.

Udenrigsminister Haavisto siger, at han har været i tæt kontakt med den finske præsident, og at de to har været i kontakt med Tyrkiet.

Niinistö siger til Helsingin Sanomat, at han stadig håber på, at både Finland og Sverige vil blive lukket ind i Nato. Senest når forsvarsalliancen holder topmøde i juni i Litauen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU