Familien frygter for Belarus-politikers liv i fængslet

13. SEP 2024 • 10:25UDLAND

Oppositionspolitikeren Maria Kalesnikava sultes i et fængsel i Belarus, siger hendes søster Tatsiana Khomic.

Den belarusiske oppositionspolitiker Maria Kalesnikava sultes og mishandles i sit fængsel og vejer kun 45 kilo, selv om hun 175 cm høj. Det siger hendes søster Tatsiana Khomich.

Da præsidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, satte hele sit sikkerhedsapparat ind for at nedkæmpe massedemonstrationer i 2020 blev Maria Kalesnikava et symbol på den demokratiske opstand mod regimet, som oppositionen og Vesten beskyldte for at have gennemført udbredt valgsvindel.

Under uroligheder efter valget overfaldt maskerede politimænd Maria Kalesnikava på gaden og smed oppositionspolitikeren ind i en lukket varevogn. De kørte hende mod grænsen til Ukraine og truede hende med udvisning - "i live eller i stykker".

Men for ikke at blive deporteret rev hun sit pas i stykker. Ved en efterfølgende retssag smilede og dansede hun i det bur, som hun var placeret i inde i retssalen. Hun blev idømt 11 års fængsel for sammensværgelse mod Lukasjenkos styre.

Fire år efter anholdelsen holdes den 42-årige kvinde isoleret og indespærret i en lille stinkende fængselscelle, hvor toilettet er et hul i jorden, fortæller Tatsiana Khomich, som har fået underretninger om sin søster fra tidligere indsatte, og som taler til Reuters i udlandet.

- Hun kan ikke tåle fængselsmaden på grund af et perforeret mavesår, siger hun og tilføjer, at hendes søster senest fik lov til at skrive til sin familie i februar sidste år.

Breve, der er sendt til hende fra verden udenfor, bliver revet i stykker foran hende af fængselsbetjentene, inden hun får læst dem, har tidligere indsatte fortalt til Khomich, som frygter, at hendes søster ikke vil overleve den behandling hun får.

- Der er tale om både psykisk og fysisk tortur, siger hun.

- Vi har ikke meget tid til at redde hendes liv.

Alle de ledende prodemokratiske aktiviser er stadig fængslet, deriblandt Kalesnikava, nobelprismodtageren Aljes Bjaljatski og Syarhej Tsikhanouski, som er gift med oppositionslederen Svjatlana Tsikhanowskaja.

Svjatlana Ts?kh?n?wsk?ja stillede op ved præsidentvalget i Hviderusland 2020, som oppositionens hovedkandidat i stedet for sin mand, da han var blevet fængslet.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT