FAKTA: Sådan vil EU-Kommissionen udfase russisk gas
EU-Kommissionen ønsker at forbyde importen af russisk gas fra slutningen af 2027 og vil straffe overtrædelser.
EU skal være fri af russisk gas senest ved udgangen af 2027. Det mener EU-Kommissionen, som tirsdag præsenterer flere detaljer for den såkaldte RepowerEU-plan.Sådan skal den gradvise udfasning af gas fra Rusland forløbe:
* Import af russisk gas under nye kontrakter forbydes fra 1. januar 2026. Nye kontrakter er kontrakter, som indgås efter den 17. juni 2025.
* Import under eksisterende kortsigtede kontrakter skal stoppes inden 17. juni 2026.
* Der er en undtagelse for gas fra rørledninger, der leveres til lande uden adgang til havet, og som er knyttet til langsigtede kontrakter. I disse tilfælde skal importen stoppes inden udgangen af 2027.
* Eksisterende langsigtede kontrakter forbydes fra 1. januar 2028. Importørerne skal kunne bevise, at kontrakterne er indgået inden 17. juni 2025.
* Fristen for de langsigtede kontrakter er længere ude i fremtiden, fordi det oftest er større mængder gas, der importeres, og det dermed kan være sværere at erstatte importen.
* EU-medlemslandene skal inden den 1. marts 2026 have videregivet nationale planer for at diversificere deres gasimport til kommissionen.
* Lande, som ikke følger de nye regler, overtræder EU-regler og kan dermed stævnes af EU-Kommissionen ved EU-Domstolen. Overtrædelser af EU's regler kan føre til økonomiske sanktioner.
* Forslaget er indtil videre blevet præsenteret af EU-Kommissionen. For at blive implementeret mangler forslaget at blive vedtaget af medlemslandene i EU-Ministerrådet og af de folkevalgte politikere i EU-Parlamentet.
* Forslaget har mødt kritik af Slovakiet og Ungarn, der mener, at gasforbuddet vil ødelægge deres energiforsyning. Forslaget kræver et kvalificeret flertal blandt medlemslandene for at blive vedtaget i EU-Ministerrådet.
* I 2024 importerede EU 52 milliarder kubikmeter russisk gas. 32 milliarder kubikmeter blev importeret via rørledninger, og 20 milliarder kubikmeter blev importeret som flydende naturgas (LNG).
/ritzau/