EU-top tror på Rumænien og Bulgarien i Schengen til næste år

15. DEC 2022 • 23:24UDLAND

Trods kontant opgør mellem Østrig og Rumænien ser EU-præsident Charles Michel tegn på Schengen-udvidelse.

- Vi har diskuteret Bulgarien og Rumæniens optagelse i Schengen. Jeg oplever et politisk engagement i at gøre fremskridt, og jeg er optimistisk i forhold til at det lykkes i 2023.

Sådan lyder det fra EU-præsident Charles Michel på et pressemøde efter EU-landenes topmøde torsdag i Bruxelles. Dermed lægger han op til et nyt forsøg på at få de to østeuropæiske lande med i Schengen-grænsesamarbejdet.

Det vakte dyb skuffelse i Rumænien og Bulgarien, da Østrig i sidste uge blokerede for, at de to lande kan komme med i Schengen-grænsesamarbejdet.

Men kampen er langt fra slut, understreger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

- Vi står fuldt ud bag Bulgariens og Rumæniens optagelse i Schengen. Vi vil arbejde for, at det sker så hurtigt som muligt næste år, siger von der Leyen.

På vej ind til EU-topmødet fastslog Østrigs kansler, Karl Nehammer, dog, at Rumænien efter hans mening ikke lever op til sit ansvar for EU's ydre grænser.

- Østrigs position er, at vi skal støtte Rumænien og Bulgarien. Det handler ikke om lande mod lande. Det er et spørgsmål om sikkerhed.

- I Østrig har vi mere end 75.000 ikke-registrerede personer. Og vi ved, at 20.000 ikke-regulære migranter krydsede igennem Rumænien. Hvordan ved vi det? Det ved vi på grund af efterforskning fra det østrigske politi, siger Karl Nehammer.

Dermed satte han meget klare ord på, hvorfor Østrig i sidste uge stemte nej til, at Rumænien og Bulgarien kan komme med i Schengen. Beslutningen skal tages enstemmigt blandt EU-landene. Dermed kan Østrig blokere for optagelsen. Men også EU-landet Holland er skeptisk over for at slippe de to lande ind i Schengen.

Migration er dog hastigt på vej op på dagsordenen i EU. Dermed kan der måske også være hjælp på vej til Rumænien og Bulgarien, så de bedre kan håndtere EU's ydre grænse.

EU har i de seneste måneder oplevet en markant stigning i antallet af migranter, der ankommer via Vestbalkanruten.

Ifølge den europæiske grænse- og kystvagt Frontexs oplysninger var der i de første 11 måneder af året 308.000 "irregulære" grænsekrydsninger ind i EU.

Det er ifølge Frontex en stigning på 68 procent i forhold til året før. Og det er det højeste tal siden 2016.

Den mest "aktive rute" var ifølge Frontex Vestbalkanruten. Den stod for 45 procent af de "irregulære" grænsekrydsninger, som er blevet registreret.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT