EU-lande styrker egne grænser mens migrationspagt trækker ud

27. SEP 2023 • 14:43UDLAND

Tyskland indfører grænsekontrol kort efter, at Frankrig fordoblede antallet af soldater på grænse til Italien.

De åbne grænser i Schengen er for alvor kommet under pres, mens EU har svært ved at enes om en ny fælles migrationspagt.

Onsdag meddelte Tyskland, at man vil indføre udvidet grænsekontrol over for Polen og Tjekkiet. Det sker for at bremse illegal indvandring.

Ifølge Tysklands indenrigsminister, Nancy Faeser, afslører stigningen i antallet af ankomne migranter sprækkerne i EU's asylsystem:

- EU's grænser har brug for bedre kontrol. Ellers er Schengen-grænsesystemet i fare, sagde hun ifølge nyhedsbureauet Reuters på en pressekonference i Berlin.

Den tyske beslutning kommer, kort efter at Frankrig i midten af september besluttede at fordoble antallet af soldater på grænsen til Italien. Samtidig satte Frankrig droner og fly ind. Det skete efter en stor stigning i antallet af migranter, der ankommer til den italienske ø Lampedusa.

Frankrigs indenrigsminister, Gerard Darmanin, vakte efterfølgende opsigt ved at love, at "Frankrig ikke vil tage imod en eneste migrant fra Lampedusa". Det skete på et møde med hans italienske kollega, Matteo Piantedosi, i Rom.

Dermed har Frankrig reelt lukket sin grænse over for Italien.

Udmeldingerne kommer på et tidspunkt, hvor EU-landene fortsat ikke er enige om deres indstilling til en fælles asyl- og migrationspolitik.

På et møde torsdag er EU's asylpolitik på dagsordenen som et informationspunkt. Men der er ikke lagt op til, at ministrene skal træffe en beslutning.

Det ærgrer Manfred Weber, der er formand for den konservative EPP-gruppe, der er den største i EU-Parlamentet. Han ønsker, at ministerrådet afslutter deres behandling hurtigt, så migrationspagten kan forhandles på plads med EU-Parlamentet.

- Vi skal have et klart signal fra ministerrådet om, at de er klar til at forhandle om hele pagten. Hvis ikke vi har en fuld pakke på bordet, så kan vi ikke komme videre, siger Manfred Weber.

Han ser migrationspagten som svaret på udfordringerne med et stigende antal såkaldt irregulære migranter, der ankommer til EU i både over den centrale del af Middelhavet.

- Vi risikerer at spilde en masse penge, hvis vi kommer tilbage til det gamle system, hvor de enkelte lande hver især laver deres egen grænsekontrol. Vi skal have grænsekontrol på de ydre grænser. Så kan man kontrollere migrationsstrømmene, siger Manfred Weber.

På Lampedusa giver man dog ikke meget for Manfred Webers forhåbning om, at migrationspagten vil løse EU's migrationsudfordring. Det fortæller Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Anders Vistisen, der onsdag besøger øen.

- Borgmesteren på Lampedusa har lige sagt, at migrationspagten ikke er noget, der vil hjælpe på deres situation, da det ikke løser den fundamentale udfordring i, at folk har lyst til at komme til Europa.

- Jeg oplever en enorm frustration hernede. I løbet af den sidste uges tid er der kommet flere mennesker til den lille ø end der er af indbyggere på øen, siger Anders Vistisen.

I stedet for migrationspagten foreslår Dansk Folkeparti grænsekontrol og en "push back-model", der skal sende folk tilbage frem for ind i EU.

- Dem, der forsøger at komme ulovligt, skal hverken til Danmark eller Europa. Det er det eneste redskab, vi har set, der er effektivt, siger Anders Vistisen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU