EU-Kommissionen udpeger syv sikre lande for at bremse migration

16. APR 2025 • 13:50UDLAND

EU-Kommissionen udpeger syv lande, som vurderes sikre for migranter. Det skal forkorte asylbehandling.

Asyl skal gives til personer, der har brug for beskyttelse. Personer, der kommer fra sikre lande, skal til gengæld hurtigt have afklaret deres sag og vende hjem.

Det er målet med et forslag, som EU-Kommissionen fremlagde onsdag.

Her offentliggjorde EU-Kommissionen en liste over syv lande, som man anser for at være "sikre".

Mange medlemslande står over for et betydeligt efterslæb af asylansøgninger, så alt, hvad vi kan gøre nu for at støtte hurtigere asylbeslutninger, er afgørende, siger EU-kommissær for migration Magnus Brunner.

De syv "sikre" lande på listen er: Kosovo, Colombia, Marokko, Tunesien, Egypten, Bangladesh og Indien.

Hvis man kommer fra et af de syv tredjelande - altså ikke-EU-lande - og søger asyl i et EU-land, så kommer man ind i en "accelereret procedure", siger en embedsmand i EU-Kommissionen.

Det betyder, at ens asylsag skal behandles inden for tre måneder.

- I stedet for at sagen tager seks måneder, så skal asylbehandlingen afsluttes inden for tre måneder, fordi det antages, at de kommer fra et sikkert land og sandsynligvis vil få afslag på asyl, siger embedsmanden fra EU-Kommissionen.

Ud over de syv tredjelande har EU-Kommissionen også besluttet at betegne alle EU-kandidatlandene som sikre. Den eneste undtagelse er Ukraine på grund af krigen.

I alt ni lande har status af kandidatland i dag. Ud over Ukraine er det: Albanien, Bosnien-Hercegovina, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien, Tyrkiet, Georgien og Moldova.

Derudover kan flere tredjelande komme på listen på et senere tidspunkt:

- Det er en dynamisk liste. Vi kan tilføje flere lande til listen på et senere tidspunkt, siger embedsmanden i EU-Kommissionen.

EU-Kommissionen understreger dog, at der forsat vil være tale om "individuel" behandling af asylsagerne.

Det betyder, at asylansøgere ikke automatisk får afslag, selv om de kommer fra et land, der anses for at være sikkert.

Asylansøgerne vil også fortsat have mulighed for at appellere afgørelsen til nationale domstole.

EU-listen vil ifølge EU-Kommissionen gælde for alle EU-landene.

Men det enkelte EU-land kan derudover have sin egen liste, hvor man betegner lande som "sikre", siger embedsmanden fra EU-Kommissionen.

- Den nationale liste og EU-listen kan eksistere ved siden af hinanden. Men EU-listen gælder for alle medlemslandene, siger embedsmanden fra EU-Kommissionen.

EU havde allerede fremlagt en lignende liste i 2015, men planen blev opgivet på grund af ophedede debatter om, hvorvidt Tyrkiet skulle inkluderes eller ej.

Danmark har sammen med Italien og Holland været drivkraft i arbejdet med at stramme reglerne for at få afvist grundløse asylansøgninger og sendt afviste asylansøgere tilbage til deres oprindelseslande.

Danmark deltager dog ifølge embedsmanden for EU-Kommissionen ikke i initiativet, fordi Danmark har et forbehold på retsområdet.

Retsforbeholdet betyder, at Danmark som udgangspunkt står uden for EU's samarbejde om blandt andet udlændingepolitik.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) til, om Danmark alligevel vil anvende listen over sikre lande.

EU-Kommissionens forslag skal først godkendes af EU-landene og EU-Parlamentet, før det kan træde i kraft.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT