Et fransk sangikon siger farvel - Francoise Hardy er død

13. JUN 2024 • 19:13UDLAND

Hardys hvisken vil genlyde for altid i hjerterne på drenge og piger i alle aldre, siger Jean-Michel Jarre.

Frankrig sørger over tabet af en af sine store sangere efter meddelelsen om, at François Hardy er død, 80 år, efter en længere kræftsygdom.

Adskillige franske aviser bruger i overskriften titlen på hendes hit fra 1968: "Comment te dire Adieu" ("Hvordan man siger farvel").

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, hylder hende ifølge nyhedsbureauet AFP som "et ikon for fransk sang".

Kvinden blev stærkt bemærket af de samtidige navne som Bob Dylan og Mick Jagger og ved hendes død af hiphopgruppen Public Enemy.

Francoise Hardy døde tirsdag aften, oplyste hendes søn.

Chuck D, medstifter af Public Enemy, skriver på den sociale platform X, at man på Hardys plader fandt "vintage-ting".

Det var pop på et højt niveau, og hendes kølige og skrøbelige stemme nåede også i 1960'erne ud på radiostationer i Danmark og andre steder i verden. Blandt andet med hendes første hit fra 1962, som hun selv komponerede som 18-årig, "Tous les Garcon et les Filles" ("Alle drengene og pigerne").

Mick Jagger fra Rolling Stones beskrev hende engang som "den ideelle kvinde". Dylan føjede hendes navn ind i coveret på sin LP "Another Side of Bob Dylan".

Da Dylan i 1965 som 25-årig optrådte i Paris for første gang, krævede han i en pause under en koncert, at Hardy skulle møde ham i hans omklædningsrum, før han ville gå på scenen igen, skriver avisen New York Times i sin nekrolog. Og på den måde mødte den 22-årige stjernen Dylan. Hardy begik sig i tale og sang også på engelsk.

- Elegancen i hendes harmoniske hvisken vil genlyde for altid i hjerterne på drenge og piger i alle aldre, lyder det i mindeord fra musikeren Jean-Michel Jarre.

60'erne og 70'erne var Hardys storhedstid. Hun fortsatte karrieren inden for mode og film i en periode. Men musikken, nu inspireret af jazz og rock, arbejdede hun videre med i mindre rammer senere i livet.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU