Et år efter Wagner-march sidder Putin fortsat stærkt på Rusland

23. JUN 2024 • 07:00UDLAND

Prigozjin og hans lejesoldater marcherede for et år siden mod Moskva i protest mod Ruslands militære ledelse.

For et år siden satte Wagner-chef Jevgenij Prigozjin sammen med sine lejesoldater fra Wagner-gruppen afsted fra Rostov i det sydvestlige Rusland mod den russiske hovedstad, Moskva.

Meget af dagen så det ud til, at manden, der også var kendt som "Putins kok", ville gå efter at styrte sin chef og Wagner-gruppens største kunde, nemlig den russiske præsident, Vladimir Putin.

Alverdens medier fulgte med og spekulerede på, om det kunne være begyndelsen til enden for den magt, Vladimir Putin havde haft i landet gennem en lang årrække.

I Rusland har flere stadig stor respekt for den tidligere leder af Wagner-gruppen.

- Han gjorde meget for Rusland i en svær periode, lyder det fra Alexander Ulyanov, der er vicevært, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han kalder i samme ombæring Prigozjin for "en stor mand" og fortsætter:

- Hvis folk husker ham, er han i live.

Søndag - et år efter marchen - er det tydeligt, at Wagners oprør og mytteri ikke var starten på den store omvæltning, som det først lignede.

Prigozjin er død efter et mystisk flystyrt i august sidste år, og Putin er for nylig endnu en gang blevet genvalgt som russisk præsident.

I første omgang blev Prigozjin efter sigende reddet af, at hans vrede og militærkolonne ikke var direkte rettet mod Putin, men mod militærets ledelse. Den var ifølge Wagner-lederen for dårlig til at styre invasionen af Ukraine.

Det havde i Prigozjins optik medført, at for mange af hans lejesoldater var døde i og omkring landsbyen Bakhmut, der blandt soldater og medier blev kendt som "kødhakkeren", fordi så mange soldater døde i kampene der.

Kreml og Putin nægtede efter Prigozjins død at have noget med flystyrtet at gøre. I stedet hyldede Putin sin tidligere kok som en "talentfuld forretningsmand".

Wagner-marchen stoppede lige så pludseligt, som den var startet. Cirka 200 kilometer fra Moskva. Ifølge Prigozjin fordi målet med marchen var opnået.

Wagner-gruppen eksisterer fortsat - angiveligt med Prigozjins søn Pavel som leder - men er nu en del af den russiske nationalgarde, Rosgvardia.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU