En 100 år gammel fod fra bjergbestiger er fundet på Mount Everest

11. OKT 2024 • 21:06UDLAND

Man har ledt efter Andrew Comyn Irvine siden 1924. Nu har et hold fra National Geographic fundet hans fod.

En fod, der efter alt at dømme tilhører den britiske bjergbestiger Andrew Comyn Irvine, er blevet fundet på Mount Everest efter 100 år. Det skriver National Geographic.

- Jeg løftede op i strømpen, og på den er der syet et rødt mærke, hvor der står A.C. Irvine, siger fotograf og filmskaber Jimmy Chin til mediet.

Andrew Comyn Irvine blev sidst set i 1924, da han med sin makker, George Mallory, begav sig ud i forsøget på at blive de første på toppen af verdens højeste bjerg.

Man har siden da ledt efter hans jordiske rester. Man fandt i 1999 George Mallorys lig.

Spørgsmålet om, hvorvidt de to rent faktisk nåede toppen af bjerget, regnes for et af de største klatremysterier nogensinde.

Har de i sin tid nået toppen, er de kommet cirka 29 år før Tenzing Norgay og Edmund Hillary, der ellers regnes for at være de første til at bestige Mount Everest.

Det forventes, foden har været fanget i gletsjeren og er kommet til syne, efter at noget af isen er smeltet.

Irvines 64-årige grand niece Julie Summers ser fundet som "noget tæt på afklaring".

Hun fortæller til National Geographic, at det bringer minder frem fra 1999, hvor George Mallory blev fundet.

En undersøgelse af hans lig afslørede dengang dybe rebmærker, der kunne tyde på, at han var blevet grebet af rebet, der var bundet om hans liv, efter et fald.

Conrad Anker, der fandt Mallorys lig, sagde også dengang, at det tydede på, at Mallory og Irvine havde været bundet sammen i deres sidste timer.

Fundet af George Mallory besvarede flere spørgsmål om, hvad der var sket med de to bjergbestigere.

Det efterlader dog fortsat spørgsmålene om, hvad der er blevet af Andrew Comyn Irvine, og om de to lykkedes med at bestige Mount Everest.

Familiemedlemmer er gået med til at medsende DNA-prøver til at sammenligne med de kropslige rester for endegyldigt at bekræfte identiteten.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT