Ekskluderet amerikansk politiker bliver genindsat efter drama

11. APR 2023 • 01:00UDLAND

Justin Jones blev sammen med den demokratiske Justin Pearson ekskluderet, efter de deltog i en våbenprotest.

Den demokratiske politiker Justin Jones, der i sidste uge blev smidt ud af kongressen i den amerikanske delstat Tennessee, er blevet genindsat.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jones blev sammen med den demokratiske kollega Justin Pearson ekskluderet, efter de deltog i en våbenprotest.

Det lokalpolitiske drama har rettet national opmærksomhed mod delstaten.

Ekskluderingen af de to unge, sorte politikere fik den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris, til at haste til Tennessee for at mødes med dem.

Men nu har et lokalt amtsråd i Nashville-området stemt for, at Jones kan blive midlertidig afløser for det kongressæde, der blev ledigt, da han blev smidt ud.

Dermed går beslutningen imod den gruppe af republikanere, der i sidste uge stemte for at udelukke Jones.

Lokale amtsråd er bemyndiget til at besætte ledige pladser i delstatens parlament, indtil der kan afholdes et valg, så vælgerne igen kan vælge en kandidat for en toårig periode.

Demonstrationen, der er omdrejningspunkt i sagen, fandt sted inde i parlamentsbygningen mandag i sidste uge. Det var få dage efter et skoleskyderi på en kristen skole i Nashville, der er hovedstad i Tennessee.

På skolen blev tre niårige børn og tre voksne dræbt af skud.

Gloria Johnson, som er hvid, støttede op om Jones og Pearsons protest ved at stille sig side om side med dem. Hun blev dog ikke smidt ud af parlamentet.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch betegner ekskluderingen af de to sorte politikere som en "usædvanlig skrap respons på deres fredelige brug af ytringsfriheden".

- Ekskluderingerne er racistisk motiverede, udemokratiske handlinger, har Human Rights Watch skrevet på Twitter.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU