Efterretningschef: Irans atomprogram er blevet meget beskadiget
Chef for efterretningstjenesten DGSE vurderer, at angreb har forsinket Irans atomprogram med flere måneder.
Irans atomprogram er blevet meget forsinket af angreb fra USA og Israel.Det siger Nicolas Lerner, som er chef for den franske efterretningstjeneste DGSE, tirsdag til tv-stationen LCI ifølge nyhedsbureauet AFP.
Lerner bliver her spurgt til, hvor meget angrebene har forsinket Irans atomprogram.
- Unægteligt med flere måneder - helt sikkert, lyder svaret.
Der har været stor debat om, hvor hårdt atomprogrammet blev ramt af angrebene.
USA's forsvarsministerium, Pentagon, vurderede i sidste uge, at atomprogrammet er blevet sat tilbage med op mod to år efter de amerikanske angreb, som fandt sted den 22. juni.
USA's præsident, Donald Trump, har sagt, at de tre iranske atomanlæg, som blev angrebet af amerikanske bombefly, blev "udslettet".
Der er tale om Fordow-anlægget samt anlæggene ved Natanz og Isfahan.
- Vores vurdering i dag er, at alle faser af processen - fra berigelse af uran til design af et atomsprænghoved og montering af det på et missil - blev meget alvorligt påvirket og meget alvorligt beskadiget, lyder det tirsdag fra den franske efterretningschef.
- Det iranske atomprogram, som vi kender det, er blevet meget, meget forsinket.
Nicolas Lerner understreger dog, at vurderingen mangler visse finjusteringer.
Man bør desuden stadig være opmærksom på, at Iran kan have lagre med beriget uran på ukendte steder, og at der er risiko for, at landet nu videreudvikler atomprogrammet i hemmelighed, lyder det.
- Der er enighed om det faktum, at en lille del af materialet - de 450 kilo beriget uran - måske blev ødelagt, men der er stadig en del, som er i regimets hænder, siger han.
Iran har afvist, at landet forsøger at blive en atommagt.
Efter angrebene fra Israel og USA besluttede landet at suspendere dets samarbejde med Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA.
IAEA beskrives ofte som FN's atomvagthund, og det har hidtil holdt opsyn med de iranske atomanlæg - herunder hvor store mængder beriget uran landet er i besiddelse af.
/ritzau/