Delstat tvinger skoler til at hænge De Ti Bud op i klasselokaler

20. JUN 2024 • 02:28UDLAND

I Louisiana bliver folkeskoler forpligtet til at hænge "De Ti Bud" op på væggen i samtlige klasselokaler.

I den amerikanske delstat Louisiana bliver det lovpligtigt at have den bibelske tekst "De Ti Bud" hængende på væggen i samtlige klasselokaler på folkeskoler.

Det sker, efter at delstatens guvernør, republikaneren Jeff Landry, ifølge nyhedsbureauet Reuters har underskrevet en lov, der tvinger folkeskolerne til det.

"De Ti Bud" er en tekst fra Det Gamle Testamente. Ifølge Bibelen gav Gud teksten til Moses på Sinaibjerget. Moses lovede Gud, at hans folk, israelitterne, ville overholde buddene.

Landry siger, at man med loven vil "udvide troen i folkeskolen".

- Hvis man vil vise respekt for retsstatsprincippet, bør man starte ved den oprindelige kilde til lovgivning, som var Moses (bibelsk figur, red.), siger Landry.

Ifølge nyhedsbureauet AP træder loven i kraft i 2025.

Det er desuden påkrævet, at "De Ti Bud" hænges op på væggen i en "stor og letlæselig skrifttype".

Den amerikanske borgerrettighedsorganisation ACLU har ifølge Reuters allerede oplyst, at man har tænkt sig at sagsøge den delstatslige regering for lovgivningen for at få en domstol til at sætte loven på pause.

ACLU hævder, at loven er i strid med USA's forfatnings afsnit om adskillelse af kirke og stat.

Sammen med en række andre organisationer har ACLU kritiseret loven i en pressemeddelelse.

- Politikere har ingen ret til at trække deres religiøse overbevisninger ned over hovedet på elever og deres familier i folkeskoler, lyder det i pressemeddelelsen.

I loven blev der også vedtaget en række andre tiltag.

Det bliver blandt andet lovligt for folkeskoler at ansætte præster. Det begrænser også læreres muligheder for at nævne seksuel orientering eller kønsidentitet.

Det begrænser tilmed læreres mulighed for at omtale elever med deres foretrukne pronominer, hvis de for eksempel er transkønnede eller ikkebinære.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU