Dansk erhvervsliv efterlyser store investeringer efter Draghi-rapport

9. SEP 2024 • 12:13UDLAND

Energipriserne skal ned, og investeringer i grøn omstilling skal op, mener erhvervsliv efter dyster rapport.

Der bør gennemføres store investeringer i innovation, energi og grøn omstilling, så EU kan konkurrere globalt.

Sådan lyder konklusionen fra store dele af dansk erhvervsliv, efter præsentation af Mario Draghis rapport om konkurrenceevnen i EU.

Rapporten peger på, at EU igennem flere årtier har tabt produktivitet i forhold til USA og Kina. Dermed udgør EU en stadig mindre del af verdensøkonomien.

En situation, der ifølge rapporten kun kan rettes op gennem enorme investeringer og reformer i EU. En konklusion, som deles af dansk erhvervsliv.

- Der skal satses big time på innovation i Europa, energipriserne skal ned, og Europa skal mindske sin afhængighed af andre regioner, ikke mindst på det sikkerhedspolitiske område, siger administrerende direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen.

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, ser også mange gode forslag i Draghi-rapporten. Blandt andet, at der skal sættes turbo på elektrificeringen af Europa.

Derfor bliver man nødt til at gå med åbent sind ind i diskussionerne om finansieringen, mener Brian Mikkelsen.

- Mario Draghi foreslår en større ændring af EU's budget. Det bakker vi op om. I Dansk Erhverv mener vi, at landbrugsstøtten bør omlægges så vi får mere miljø for pengene, mindre statsstyring i produktionen og mere markedstænkning.

- Draghi åbner også for nogle svære diskussioner om finansieringen af EU. Den debat vil vi gå ind til helt fordomsfrit. For vi bliver nødt til at forholde os til, at Kina og USA bruger de offentlige finanser til at styrke deres egne industrier og skævvrider den globale konkurrence, siger Brian Mikkelsen.

Den grønne industri er blandt de sektorer, der kan få mest ud af, at anbefalingerne fra Draghi-rapporten bliver omsat til virkelighed.

Administrerende direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen, mener dog, at investeringerne er nødvendige, fordi "den europæiske konkurrenceevne er ved at blive sendt til tælling af især USA og Kina".

- Grøn omstilling kan forhindre et knockout, men det kræver, at EU kommer i bevægelse nu. Vi skal simpelthen sætte grøn strøm til den tidligere kulunion, siger Kristian Jensen.

Han mener, at øget brug af grøn strøm vil kunne sænke energipriserne i EU, skabe flere arbejdspladser, styrke EU's uafhængighed og reducere udledning af CO2.

- Det er derfor vi har foreslået et europæisk mål for at omstille husholdninger og virksomheder til brug af elektricitet. Det, håber vi, finder vej til den grønne industriplan, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT