Cuba skærer i daglige brødrationer efter mangel på hvedemel

17. SEP 2024 • 01:37UDLAND

Cubas daglige brødration med offentligt tilskud skæres fra 80 gram til 60 gram på grund af mangel på hvedemel.

Den cubanske regering har mandag skåret i den daglige ration af brød, som landets indbyggere med en offentlig tilskudsordning kan købe billigere end på det private marked.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Førhen var den daglige brødration på 80 gram, mens den fra mandag er på 60 gram.

Nedskæringen sker, efter at den cubanske regering sidste uge meddelte, at man var ved at løbe tør for det hvedemel, der bruges til at producere brødet.

Regeringen gav i den forbindelse en amerikansk handelsembargo skylden for, at det er vanskeligt for landet at sikre forsyningen af varer.

Den caribiske østat lider i øjeblikket af mangel på både mad, brændstof og medicin, hvilket har ført til, at rekordmange indbyggere er udvandret til USA.

I Cuba er det muligt at købe brød og andre basisvarer på det private marked, men det er væsentligt dyrere end de varer, der kan købes med offentligt tilskud.

Gennemsnitligt ligger indkomsten i østaten på omkring 4650 pesos om måneden, hvilket svarer til omkring 1300 danske kroner.

Derfor er varerne på det private marked ikke inden for de fleste indbyggeres økonomiske formåen.

Den offentlige tilskudsordning til basisvarer som brød, fisk, mælk og rengøringsmidler blev indført af den tidligere cubanske leder Fidel Castro efter den cubanske revolution i 1950'erne.

Tilskudsordningen er flere gange blevet forringet af den cubanske regering, så der ydes tilskud til færre varer og i mindre mængder.

Bernardo Matos, der bor i den cubanske hovedstad, Havana, har mandag købt sin første ration brød på 60 gram.

Han fortæller, at han ikke har lagt mærke til, at brødet er blevet mindre. I stedet har han lagt mærke til noget andet.

- Kvaliteten er forfærdelig. Melet smager af syre, siger han.

Den cubanske regering har for nylig lovet at styrke sine inspektioner på landets statslige bagerier for at sikre, at kvaliteten af brødet ikke forringes.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT