Canada henter diplomater hjem fra Indien efter trusler

21. SEP 2023 • 13:52UDLAND

Canada har anklaget Indien for at være involveret i drabet på en religiøs leder. Det har skabt spændinger.

Canada vil hente nogle af landets diplomater i Indien hjem fra det sydasiatiske land, efter at de har modtaget trusler.

Det oplyser den canadiske diplomatiske mission i Indien torsdag.

- Set i lyset af den nuværende stemning, hvor der er øgede spændinger, handler vi for at sikre vores diplomaters sikkerhed.

- Efter at nogle diplomater har modtaget trusler på forskellige sociale medier, har Canadas afdeling for globale affærer overvejet antallet af ansatte i Indien, lyder det fra missionen i en udtalelse.

Det er ikke nærmere oplyst, hvor mange diplomater der skal forlade Indien.

Canadas udmelding kommer, kort efter at flere medier berettede, at Indien torsdag har lukket for at behandle visumansøgninger fra canadiere i Indien.

Forholdet mellem Canada og Indien er anspændt, efter at Canada har anklaget Indien for at være involveret i drabet på en religiøs leder.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, hævdede mandag, at Indien var involveret i drabet på sikhlederen Hardeep Singh Nijjar.

Siden da er der blandt andet blevet udvist diplomater fra begge sider.

Hardeep Singh Nijjar blev skudt uden for et sikhtempel i den canadiske delstat British Columbia den 18. juni i år.

Indien har stemplet Nijjar som "terrorist" og beskyldt ham for at lede en militant separatistbevægelse. Det har Nijjars støtter benægtet, har det canadiske public service-medie CBC skrevet.

Canada er nu i færd med at undersøge "troværdige påstande" om, at indiske agenter kan have spillet en rolle i drabet ham.

Det oplyste premierminister Justin Trudeau mandag.

- I løbet af de seneste uger har de canadiske sikkerhedstjenester aktivt forfulgt troværdige anklager om et potentielt link mellem agenter fra den indiske regering og drabet på den canadiske statsborger Hardeep Singh Nijjar, sagde Trudeau ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Sikhisme er en indisk religion.

Størstedelen af sikherne lever i delstaten Punjab i den nordvestlige del af Indien, men der er sikhsamfund i de fleste større indiske byer.

I mange lande verden over findes sikhgrupper. Også i Danmark. Sikhismen har i alt omkring 15 millioner tilhængere, skriver Den Store Danske.

Canada er det sted i verden ud over Punjab i Indien, der huser den største andel af sikh-tilhængere.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU