Blinken: USA vil tilpasse militær støtte efter Ukraines behov

13. SEP 2024 • 04:31UDLAND

Ukraine ønsker at bruge langtrækkende våben i Rusland. USA vil fortsætte med at tilpasse sig behov, lyder det.

USA vil tilpasse sin militære støtte til Ukraine "efter behov".

Sådan lød det torsdag fra USA's udenrigsminister, Antony Blinken, da han deltog i et pressemøde i Polens hovedstad, Warszawa.

Blinkens tur til Polen finder sted, dagen efter at han onsdag var i Ukraines hovedstad, Kyiv.

Her talte han med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

I flere måneder har Zelenskyj bedt om lov til at bruge langtrækkende vestlige missiler til angreb mod mål på russisk territorie.

Fra vestlig side er der dog ikke kommet et klart svar på forespørgslen.

Da Blinken på pressemødet blev spurgt, om USA har givet Ukraine grønt lys til at bruge våben fra Vesten til at angribe inde på russisk område, fik hans svar derfor stor opmærksomhed.

- I hvert skridt på vejen har vi tilpasset os og foretaget justeringer efter behov, lød det fra Blinken.

- Et af formålene med min tur til Kyiv i går var at høre fra vores ukrainske samarbejdspartnere, hvad de mener, de har behov for nu, for at håndtere situationen på slagmarken, lød det fra Blinken.

- Jeg kan fortælle jer, at vi vil gøre præcis det, vi allerede har gjort. Hvilket er at tilpasse os efter behov - også med hensyn til de midler, der står til Ukraines rådighed.

USA's præsident, Joe Biden, sagde tirsdag, at hans regering "arbejder på at finde ud af det", da han blev spurgt om den ukrainske anmodning om lov til at bruge våbnene inde i Rusland.

Indtil videre har USA kun givet Ukraine tilladelse til at bruge deres våben på russisk territorium, hvis det sker lige på den anden side af grænsen fra den østukrainske grænseby Kharkiv.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har allerede tilkendegivet, hvordan han vil reagere, hvis Ukraine får lov til at bruge de langtrækkende vestlige våben til at ramme inde på russisk område.

Han sagde torsdag, at en sådan beslutning i praksis vil trække Nato-soldater ind i konflikten.

- Hvis denne beslutning bliver taget, vil det betyde intet mindre end en direkte involvering af Nato-lande, USA og europæiske lande i krigen i Ukraine, lød det.

Rusland vil i så fald være nødt til at træffe "passende beslutninger" baseret på de nye trusler, sagde Putin.

Spørgsmålet om, hvad Ukraine må bruge våben fra Vesten til, ventes også at være på dagsordenen, når den britiske premierminister, Keir Starmer, og Biden mødes i Washington D.C. fredag.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT