Blinken: Israelere og palæstinensere skal stoppe med at fyre op under konflikt

31. JAN 2023 • 18:40UDLAND

USA's udenrigsminister frygter, at vold og bosættelser kan true israelsk-palæstinensisk tostatsløsning.

Efter den seneste uges blodsudgydelser imellem israelere og palæstinensere tilskynder USA's udenrigsminister Antony Blinken til ro.

Det skete, da han tirsdag mødtes med præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, i Ramallah på Vestbredden.

Her advarede Blinken mod "enhver handling, der kan true en tostatsløsning", skriver Reuters.

- Det inkluderer både bosættelser, nedrivninger, udsættelser, forstyrrelser af hellige steders historiske status og tilskyndelse til vold, sagde Blinken.

Mandag lagde den amerikanske udenrigsminister også vejen forbi Jerusalem i Israel for at mødes med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

- Alle parter har et ansvar for at lægge en dæmper på spændingerne og ikke fyre op under konflikten, sagde Blinken.

- Vi vil sikre os, at der er et miljø, hvor vi forhåbentlig på et tidspunkt kan skabe forhold, hvor vi kan genskabe en form for sikkerhed for både israelere og palæstinensere, sagde Blinken ifølge AFP.

I forbindelse med tirsdagens møde beskyldte præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, Israel for at være ansvarlig for den seneste uges eskalation af vold mellem israelere og palæstinensere.

Torsdag udførte israelske sikkerhedsstyrker den dødeligste operation på Vestbredden i flere år, da ti palæstinensere blev dræbt i den tætbefolkede flygtningelejr Jenin.

Ifølge Israel blev operationen udført for at stoppe planer om vold mod israelere.

Fredag blev syv civile, seks israelere og en ukrainer, dræbt uden for en synagoge i det østlige Jerusalem. Dagen efter skød en 13-årig to civile i samme område.

Mandag dræbte israelske styrker en palæstinensisk chauffør på Vestbredden. Ifølge hæren havde bilen ramt en soldats ben, før den satte farten op for at køre væk.

I januar er 35 palæstinensere blevet dræbt i forbindelse med sammenstød med israelske styrker. Det er den blodigste måned siden 2015, skriver Reuters.

Historisk set har USA ofte indtaget en fremtrædende rolle, hvad angår diplomati i Mellemøsten.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU