Biden ankommer til Nordirland for at tale fred og fremgang

12. APR 2023 • 04:35UDLAND

USA's præsident, Joe Biden, er i Irland og Nordirland for at fejre 25-års-jubilæet for Langfredagsaftalen.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, landede tirsdag aften i Belfast i Nordirland.

De kommende dage skal han fejre, at det er 25 år siden, at Langfredagsaftalen blev indgået med besøg i både Irland og Nordirland.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, bød præsidenten velkommen, da han landede i den nordirske hovedstad.

USA optrådte som mægler, da langfredagsaftalen blev indgået og stort set satte en stopper for en 30 år lang og blodig konflikt.

Inden Bidens afgang fra USA sagde han, at en af hans prioriteter på turen er at "bevare freden" i Nordirland og hjælpe med at dæmme op for en politisk lammelse i landet.

Biden skal mødes med Sunak og nordirske ledere i Belfast og holde en tale på Ulster University.

Derefter skal præsidenten, der selv har irske rødder, til Irland, hvor han blandt andet skal besøge byer, hvor hans forfædre boede.

Bidens besøg kommer til at markere den "enorme fremgang", siden Langfredagsaftalen blev indgået og blev enden på en væbnet konflikt mellem proirske og probritiske militante i 1998, lyder det fra Det Hvide Hus.

Konflikten er også omtalt som "The Troubles".

- Budskabet er todelt. Det er tillykke med 25 år for Langfredagsaftalen og for at tale om vigtigheden af at arbejde på politikker om handel og økonomi, der er til gavn for alle samfundslag og USA, lød det fra John Kirby, der er talsmand for USA's Nationale Sikkerhedsråd, forud for ankomsten.

Sekterisk vold er fortsat en bekymring i Nordirland. Det britiske sikkerhedsagentur MI5 har hævet trusselsniveauet for territoriet forud for Bidens besøg.

Mandag bombarderede maskerede unge mennesker politibiler med benzinbomber under en ulovlig march for nationalister i byen Londonderry, der også er kendt som Derry.

Politiet i Nordirland sagde tirsdag, at fire formodede rørbomber var blevet fundet på en kirkegård i Londonderry.

I weekenden skrev flere amerikanske medier, at Joe Biden stiller op til præsidentvalget i 2024. Biden selv sagde, at han planlægger at stille op, men at han ikke er klar til at annoncere det endnu.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU