BBC: Nordkorea er begyndt at bygge ny grænsemur mod Sydkorea

21. JUN 2024 • 12:57UDLAND

Aktiviteter i demilitariseret zone kan være et brud på våbenhvileaftalen mellem Nord -og Sydkorea.

Nordkorea er begyndt at opføre en grænsemur mod Sydkorea, viser satellitfotos, som BBC har analyseret. Ifølge satellitbillederne har Nordkorea også ryddet et område inde i den fire kilometer brede demilitariserede zone (DMZ) langs grænsen til Sydkorea.

Aktiviteterne i zonen kan være et brud på våbenhvileaftalen med nabolandet.

BBC har analyseret satellitfotos fra en syv kilometer lang strækning langs den østlige del af grænsen og kunne konstatere, at der var bygget dele af en grænsemur mindst tre steder. Tilsammen drejer det sig om en strækning på en kilometer med mur.

Arbejdet med muren er af relativ ny dato, da der ikke fandtes tegn på byggeaktivitet på satellitbilleder fra november i fjor.

I 1990'erne byggede nordkoreanerne mure mod kampvogne for at forebygge et eventuelt angreb ved en krig. Men nu er der tale om to-tre meter høje mure, og det synes ikke at være anti-tankmure.

- Nordkorea har ikke reelt brug for flere barrierer, men styret i Pyongyang signalerer, at det ikke ønsker forsoning og genforening, siger Ramon Pacheco Pardo, som leder europæiske og internationale studier på Kings College London.

Korea var besat af Japan indtil efter Anden Verdenskrig. Her blev halvøen delt i to af USA og Sovjetunionen.

Et kommunistisk styre, anført af Nordkoreas første leder, Kim Il-sung, vandt med Sovjetunionens støtte frem i nord.

Den sydlige del af landet blev proklameret som den selvstændige stat Republikken Korea af Lee Seung-man.

Nordkorea invaderede Sydkorea i 1950 og startede Koreakrigen.

Kamphandlingerne varede i tre år. Det vides ikke, hvor mange mennesker der mistede livet, men forskere anslår det til at være mindst fire millioner mennesker.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU