Avis: EU og Storbritannien løser strid om Nordirland-protokollen

1. FEB 2023 • 00:44UDLAND

EU er gået med til at importere britiske varer, uden at de skal tjekkes efter fragt over Det Irske Hav.

Efter flere års strid ser det tirsdag aften ud til, at der endelig er kommet en løsning på Storbritanniens strid med EU over den såkaldte Nordirland-protokol.

Ifølge den britiske avis The Times er EU gået med til at lade varer blive importeret over Det Irske Hav, uden at de skal under rutinemæssigt tjek for, om de lever op til reglerne for EU's toldunion.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Desuden er EU gået med til, at nordirske sager kun kan rejses ved EU-Domstolen, hvis de bliver henført af en nordirsk domstol.

Det betyder, groft sagt, at EU-Domstolen ikke kan blande sig i handelstvister i Nordirland, medmindre at de bliver inviteret til at give sit besyv med af det nordirske retssystem.

Striden om Nordirland-protokollen har været et af de største spørgsmål om Storbritanniens forhold til EU, efter at det forlod unionen ved udgangen af 2020.

Tvisten bunder i, at Nordirland er en del af Storbritannien, men deler den irske ø med Irland, som stadig er en del af EU.

Irland er stadig omfattet af EU's toldregler og produktstandarder, og derfor skal varer tjekkes for, om de lever op til de regler og standarder, inden de føres ind i Irland og dermed EU.

De fleste andre steder i EU gør man det ved at optegne en hård grænse og en grænsekontrol mellem lande, som er medlemmer af EU, og lande, som ikke er.

Den idé skabte dog frygt på grund af den historiske konflikt med Irland, som udspillede sig i sidste halvdel af 1900-tallet.

Konflikten blev løst i 1998 med Langfredagsaftalen. Det blev blandt andet besluttet, at der ikke skulle være en hård grænse mellem Nordirland og Republikken Irland.

Nordirland-protokollen dikterede derfor, at rutinetjekket af varer, der blev sendt fra Storbritannien til EU, i stedet skulle foregå, efter at de var blevet fragtet over Det Irske Hav, som ligger mellem øen Storbritannien og øen Irland.

Det stillede den britiske regering sig dog heller ikke helt tilfreds med. Kritikere mente nemlig, at Nordirland-protokollen på mange måder fastholder Nordirland i EU's toldunion.

Aftalen mellem Storbritannien og EU er endnu ikke offentliggjort, og det er derfor også uklart, præcis hvordan de to parter har løst striden. Det er stadig uklart, hvordan EU vil tjekke, at varer, der eksporteres fra Storbritannien, lever op til EU's standarder og regler.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU