Alles øjne rettet mod Tusk som mandag kan blive Polens premierminister

11. DEC 2023 • 08:02UDLAND

Donald Tusk har et flertal bag sig og kan meget vel blive udpeget som ny premierminister i Polen mandag.

Mandag kan blive dagen, hvor den tidligere EU-præsident Donald Tusk, bliver udpeget som ny premierminister i Polen.

Den nuværende premierminister, Mateusz Morawiecki, skal mandag holde en tale, hvorefter der bliver holdt en tillidsafstemning i Polens parlament.

Det er forventet, at Morawiecki taber afstemningen. I det tilfælde vil det være op til Polens parlament, at udpege en ny premierminister, skriver Reuters.

Donald Tusk har et flertal bag sig efter valget i oktober.

Ved valget blev det nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed (PiS) det største med omkring 35 procent af stemmerne.

Men uden koalitionspartnere i parlamentet, kan partiet med 194 ud af 460 pladser i nationalforsamlingen ikke blive ved regeringsmagten.

De tre EU-venlige oppositionspartier - heriblandt Tusks Borgerplatformen - har tilsammen 248 pladser og har indgået en koalitionsaftale.

I Polen er interessen for politik steget siden valget, skriver Reuters.

Visse møder i parlamentet har tiltrukket langt over en million visninger på YouTube, og en biograf i hovedstaden, Warszawa, har besluttet at vise mandagens seance. Billetterne til visningen var udsolgt, da Reuters kontaktede biografen søndag.

- Mandag og tirsdag er to af de vigtigste dage i polsk historie siden 1989, siger Michael Kobosko, næstformand i partiet Polen 2050, som er en del af den koalition, som forventes at overtage magten.

Kobosko henviser til, at det kommunistiske regime i 1989 faldt i Polen.

Hvis Donald Tusk skulle blive udpeget som Polens næste premierminister mandag, vil han ifølge Reuters tale i salen tirsdag.

Parlamentsvalget i oktober er blevet kaldt det vigtigste i Polen i over tre årtier. Det vurderes, at resultatet vil få stor indflydelse på landets forhold til EU og nabolandet Ukraine.

I november blev Szymon Holownia valgt som formand for underhuset på den første dag parlamentet trådte sammen efter valget.

Hun var de tre proeuropæiske partiers kandidat, og det blev dermed anset som deres første sejr.

På trods af de proeuropæiske partiers flertal, var det alligevel Mateusz Morawiecki fra PiS, der fik mulighed for at danne regering som den første. Det besluttede den PiS-allierede præsident, Andrzej Duda.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU