18 lande sender opråb til Hamas for at få gidsler hjem fra Gaza

25. APR 2024 • 19:07UDLAND

Danmark og USA er blandt de lande, som har statsborgere, der holdes fanget af Hamas-bevægelsen i Gaza.

18 lande har torsdag sendt en appel til den palæstinensiske bevægelse Hamas om at løslade de tilbageværende gidsler i Gaza.

Samtlige 18 lande - herunder Danmark - har statsborgere, der er taget som gidsler af Hamas. Det skriver Reuters.

- Vi opfordrer til, at alle gidsler, der nu har været i Hamas' varetægt i Gaza i mere end 200 dage, straks løslades, lyder det i en udtalelse.

En højtstående amerikansk embedsmand beskriver opråbet som et usædvanligt udtryk for international enstemmighed.

Gidslerne blev taget til fange under Hamas' angreb på Israel 7. oktober 2023.

Appellen er underskrevet af regeringsledere fra Argentina, Brasilien, Bulgarien, Canada, Colombia, Danmark, Frankrig, Polen, Portugal, Rumænien, Serbien, Spanien, Storbritannien, Thailand, Tyskland, Ungarn, USA og Østrig.

Udmeldingen kommer, efter at repræsentanter for Israel og Hamas samt mediatorer fra Qatar og Egypten i flere måneder har forsøgt at forhandle sig frem til en aftale om en våbenhvile og om løsladelse af gidsler.

I slutningen af november lykkedes det at nå en aftale mellem Hamas og Israel om en våbenhvile og frigivelse af gidsler i Gaza og palæstinensiske indsatte i israelske fængsler.

Men de efterfølgende forhandlinger har endnu ikke båret frugt.

I alt tog Hamas 253 gidsler 7. oktober. Af dem er 129 stadig i Gaza. Mindst 30 af de tilbageværende menes dog at være omkommet.

De 18 lande skriver i brevet til Hamas, at løsladelse af de resterende gidsler ifølge det udkast til en aftale, der i øjeblikket er på bordet, vil føre til en øjeblikkelig og langvarig våbenhvile.

Og med våbenhvilen vil det være muligt at få større mængder nødhjælp ind til befolkningen i Gaza, skriver landene.

Endeligt vil løsladelsen af gidsler føre til, at der kan sættes et endeligt punktum for kamphandlingerne i det palæstinensiske område.

Der er dog ikke megen lydhørhed fra Hamas' side.

Over for Reuters understreger et højtstående Hamas-medlem, Sami Abu Zuhri, at bevægelsen ikke vil lade sig påvirke af appellen.

Hamas vil i stedet have USA til at presse Israel til at stoppe den israelske offensiv i Gaza.

- Bolden er nu på amerikanernes banehalvdel, siger Sami Abu Zuhri.

Tidligere torsdag skrev nyhedsbureauet AP, at Hamas er villig til at indgå en fem år lang våbenhvile med Israel på den betingelse, at der oprettes en palæstinensisk stat, der omfatter hele Vestbredden og Gaza.

Nyhedsbureauet havde interviewet det højtstående medlem af Hamas' politiske gren Khalil al-Hayya.

Det er dog usandsynligt, at Israel vil gå med til en sådan løsning. Den nuværende israelske regering har intet ønske om at opgive de dele af Vestbredden, som er under Israels kontrol.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU