Sportschef ser Danmark som medaljefavorit i ny OL-disciplin

11. APR 2025 • 14:15SPORT

Med indlemmelsen af compound som OL-disciplin har Danmark fået en markant medaljechance i Los Angeles i 2028.

Danmark er med den nuværende konkurrencesituation favorit til at tage sin første OL-medalje i bueskydning nogensinde, når det går løs i Los Angeles om tre år.

Det vurderer Kenn Romme, sports- og udviklingschef i Bueskydning Danmark.

Tidligere på ugen blev disciplinen compound således sat på OL-programmet i 2028, og modsat den traditionelle OL-disciplin recurve tilhører Danmark verdenseliten i compound.

Glæden er til at tage og føle på i forbundet.

- Ja, det kan man roligt sige. Det er nærmest en helt ny hverdag, vi er vågnet op til, siger Kenn Romme.

- Vi sidestiller det faktisk lidt med, hvis herresingle i badminton kom på programmet.

- Ingen forventer, at Viktor Axelsen eller Anders Antonsen skal vinde guld, men vi har i hvert fald et rigtigt godt skud i bøssen.

Bueskydning Danmark mistede efter OL i Toyko i 2021 en årlig støtte på 800.000 kroner fra Team Danmark på grund af manglende resultater i recurve.

I samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) kørte man et kraftigt reduceret projekt videre og var trods alt repræsenteret ved OL i Paris af recurveskytten Kirstine Danstrup Andersen, der blev slået tidligt ud.

Med compound på programmet i Los Angeles skal dialogen med DIF og Team Danmark nu genoptages. Kravet om top-8 ved store mesterskaber for at få støtte lever man således fint op til set over en bred kam.

Dog er compound i 2028 "kun" med som en mixevent - det vil sige en holdkonkurrence med en mand og en kvinde fra hver nation.

Hvis også de individuelle konkurrencer og holdkonkurrencen for mænd var på programmet, havde medaljechancerne været endnu mere omfattende, fastslår sportschefen.

Men selv om Danmark blot er nummer 31 på verdensranglisten for mixhold, er optimismen stor. Den beskedne placering har således en naturlig forklaring.

Den stærkeste kvindelige danske compoundskytte, 29-årige Tanja Gellenthien, har været på barsel og dermed fraværende i halvandet års tid. Før det var hun oppe og runde førstepladsen på verdensranglisten individuelt.

Og i konkurrencer for mixhold har hun blandt andet vundet EM-guld i 2022, sølv ved European Games i 2023 og blev nummer fire ved VM i 2021.

I de to sidste tilfælde var makkeren 21-årige Mathias Fullerton, der er nummer to på mændenes individuelle verdensrangliste og ifølge sportschefen et forbillede for andre efter at have været gennem en eksplosiv udvikling.

Fullerton og Gellenthien er med andre ord et helt oplagt makkerpar til OL i 2028. Men på herresiden er der fem-seks aktører i spil, fastslår Romme.

Ikke mindst Stephan Hansen, der har været væk fra landsholdet i et par år, men vandt EM-guld med Gellenthien i 2022 og desuden har en stribe VM-medaljer på tværs af kategorierne.

En udfordring for sportschefen bliver at skabe tilnærmelsesvis samme konkurrence for Tanja Gellenthien.

- Det er et område, hvor vi nu skal have trykket på speederen. Der er flere unge på vej, men der er ikke samme konkurrence som hos herrerne. Og hvad gør vi så, hvis Tanja eksempelvis bliver skadet?

I compound skyder man med en bue, der har langt flere tekniske muligheder end i recurve. Det gør det nemmere at ramme plet og score ti point, og deri ligger den primære mentale forskel.

I recurve handler det således om at score så mange point som muligt, mens det i compound handler om at lave ti point hver gang og undgå at smide point.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT