Spansk regering overvåger skandaleramt fodboldforbund

25. APR 2024 • 18:50SPORT

Efter en række skandalesager i RFEF har den spanske regering intensiveret arbejdet mod fodboldforbundet.

En række skandalesager får nu endnu en konsekvens for Det Spanske Fodboldforbund (RFEF).

Den spanske regering har torsdag meldt ud, at man vil kigge RFEF kraftigt efter i sømmene for at håndtere den nuværende krise. Det skriver AFP.

- Den spanske regering har taget denne beslutning for at genoprette den alvorlige situation i RFEF. På den måde kan organisationen indlede en mere stabil retning, lyder det i en meddelelse fra regeringens sportsråd (CSD).

Sportsrådet forklarer, at der vil blive oprettet en kommission ledet af uafhængige personer. Den kommission skal over de kommende måneder overvåge det kriseramte fodboldforbund.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) og Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) udtrykker "stor bekymring" over CSD's indblanding, da forbundene ifølge reglerne skal operere uafhængigt at deres regeringer.

Det skriver Fifa og Uefa i en kort, fælles meddelelse torsdag aften og slår fast, at man vil efterspørge uddybende information om involveringen.

Det hele begyndte med, at den tidligere fodboldpræsident i forbundet Luis Rubiales måtte trække sig fra posten efter at have kysset en kvindelig landsholdsspiller på munden mod hendes vilje.

Senere fik Rubiales også tre års karantæne af Det Internationale Fodboldforbund, Fifa.

Vicepræsident Pedro Rocha overtog præsidentposten, men både Rocha og Luis Rubiales er hvirvlet ind i en korruptionssag.

Korruptionssagen centrerer omkring den aftale, Rubiales indgik med Saudi-Arabien om at flytte den spanske Super Cup til oliestaten.

Aftalen sikrer RFEF 40 millioner euro (små 300 millioner kroner) om året. Den blev indgået af Rubiales på forbundets vegne i 2019 med den tidligere FC Barcelona-spiller Gerard Piqués firma Kosmos som mellemmand.

I marts ransagede spansk politi fodboldforbundets hovedkontor og flere privatadresser, blandt andet Rubiales' hjem i Granada. Kort efter suspenderede RFEF også selv HR-direktør José Javier Jiménez og juridisk direktør Pedro González Segura.

Der er præsidentvalg i forbundet 6. maj, og eneste kandidat er vicepræsidenten, Pedro Rocha. Eftersom Rocha selv er en del af korruptionssagen, kan han dog ende med at blive streget fra stemmesedlen.

Spanien er medvært til VM i 2030 sammen med Portugal og Marokko.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU