Rapfodet nigerianer sparker Atalanta til EL-triumf

22. MAJ 2024 • 22:58SPORT

Ademola Lookman førte med et hattrick an i Atalantas 3-0-sejr over Bayer Leverkusen i Europa League-finalen.

Nigerianske Ademola Lookman var den helt store oplevelse, da Atalanta onsdag aften triumferede i Europa League-finalen med hele 3-0 over tyske Bayer Leverkusen.

Dermed satte italienerne en stopper for Leverkusens vilde stime af fodboldkampe uden nederlag. 51 kampe i træk nåede tyskerne op på, inden det altså blev til et finalenederlag til Lookman og Atalanta.

Med sejren løfter Atalanta samtidig et trofæ for første gang i 61 år.

Triumfen er kronen på værket for italienernes 66-årige træner Gian Piero Gasperini, der satte sig i klubbens trænersæde i 2016.

Gasperini kom fra Genoa og overtog et Atalanta-hold, der oftest havde størst fokus på at undgå nedrykning, og gjorde det til en faktor i toppen af italiensk fodbold og nu også europæisk.

Atalanta åbnede finalen onsdag aften i det velkendte høje pres, som Gasperini siden sin ankomst har stået for, hvilket rystede Leverkusen-holdet.

Italienerne sad på alt i kampens begyndelse, og efter 12 minutter kom Atalanta også foran.

Backen Davide Zappacosta sendte et fladt indlæg gennem feltet, som passerede til den bagerste stolpe.

Her stod Leverkusens Exequiel Palacios og tog sig en ordentlig blunder, hvilket lynhurtige Ademola Lookman udnyttede til at komme først på bolden og gøre det til 1-0.

Scoringen vækkede Xabi Alonsos tropper, der indtil da slet ikke havde været med i opgøret.

Tyskerne havde dog svært ved at håndtere Lookman, der var aftenens helt store oplevelse.

Efter 26 minutter var den rapfodede kant på spil igen, da han satte en Leverkusen-spiller lige uden for det tyske felt, inden han sikkert sparkede bolden ind bag Lukas Hradecky i Leverkusen-målet.

De to Atalanta-mål lagde naturligt en dæmper på det intense italienske pres, mens Leverkusen i højere grad overtog boldbesiddelsen.

Italienerne var dog bundsolide defensivt, og Leverkusen havde svært ved at lirke den stærke italienske organisation op.

Det var ikke mange chancer, tyskerne kom frem til, og halvvejs i anden halvleg tog Xabi Alonso konsekvensen på trænerbænken med en dobbelt indskiftning og et formationsskifte.

Leverkusen gik over til at spille med to spidsangribere, men lige lidt hjalp det.

I stedet var det Ademola Lookman, der et kvarter før tid kronede en flot aften med endnu en scoring og dermed fuldendte sit hattrick.

Nigerianeren modtog på en omstilling bolden lige uden for Leverkusen-feltet, og hvor han i første halvleg tog bolden over til sit højre ben og afsluttede, gjorde han denne gang det omvendte.

Med en kvik dribling trak Lookman bolden mod baglinjen, hvorefter han med venstrebenet tordnede den op i det fjerne målhjørne.

Leverkusen har utallige gange i sæson kommet tilbage fra et truende nederlag i kampens døende minutter, men sådan gik det ikke onsdag aften. Det var Gasperinis tropper for stærke til.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

12. JUN 2024 • 16:43SPORT
Manden i NBA's velkendte logo er død