Økonomien i professionel kvindeidræt boomer

29. NOV 2023 • 11:14SPORT

Fodbolden driver udviklingen fremad, og især Nordamerika har godt fat i kvindeidrætten, viser analyse.

Økonomien i professionel kvindeidræt boomer som aldrig før, og den vil nå nye højder i 2024.

Det viser en analyse foretaget af revisions- og konsulentfirmaet Deloitte.

Den øgede professionalisering af kvindefodbold på verdensplan er i år med til at løfte de samlede globale indtægter i professionel kvindeidræt til 981 millioner dollar svarende til 6,7 milliarder kroner.

Deloitte spår, at fremgangen vil fortsætte i 2024, hvor de globale indtægter vil nå op på 1,3 milliarder dollar (8,9 milliarder kroner).

Den professionel kvindeidræt har især godt fat i Nordamerika, fremgår det af analysen.

Deloitte forudsiger, at fodbolden i 2024 vil stå for 43 procent af den globale omsætning i kvindeidræt efterfulgt af basketball og tennis med henholdsvis 28 og 5 procent.

Selv om der de seneste år har været grøde i europæisk kvindefodbold med øget professionalisering og mange tilskuere til enkelte kampe, så er europæisk kvindeidræt generelt milevidt fra Nordamerika.

Ifølge Deloitte vil europæisk kvindeidræt blot stå for 14 procent af den globale omsætning i 2024, mens Nordamerika med 52 procent vil bidrage med over halvdelen af omsætningen.

Deloitte opgør omsætningen i tre hovedgrupper. Kommercielle indtægter fra sponsoraftaler, partnerskaber og merchandise giver flest penge i klubkasserne efterfulgt af tv-aftaler og omsætning på kampdage.

Omsætningen i professionel idræt på herresiden fremgår ikke af Deloittes analyse, men tidligere opgørelser viser, at forskellen er markant.

Hvis man alene ser på omsætningen i europæisk fodbold, så er den mere end 20 gange større end omsætningen i al professionel kvindeidræt på verdensplan.

I revisionsfirmaets seneste analyse af europæisk fodbold - for sæsonen 2021/22 - blev den samlede omsætning gjort op til 29,5 millioner euro svarende til 201 milliarder kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU