Medie: Kinesiske svømmere testede positiv inden OL i Tokyo

20. APR 2024 • 18:07SPORT

Flere kinesiske svømmere skulle angiveligt have afleveret positive dopingprøver i slut 2020 og start 2021.

23 kinesiske svømmere afleverede positive dopingprøver i hjemlandet forud for OL i Tokyo i 2021, men fik alligevel lov til at deltage i legene.

Det skriver The New York Times ifølge nyhedsbureauet AFP.

Cirka halvdelen af svømmerne, som Kina sendte afsted til legene, havde testet positiv, og flere af dem vandt medaljer i Tokyo.

Flere af svømmerne er også i spil til at deltage ved sommerens OL i Paris, skriver den amerikanske avis.

Atleterne skulle angiveligt have testet positiv for det forbudte stof trimetazidine i slutningen af 2020 og starten af 2021 i hjemlandet.

Trimetazidine bliver normalt brugt mod brystsmerter og hjertekrampe.

Efterfølgende fastslog Det Kinesiske Antidopingagentur (Chinada), at atleterne havde indtaget stoffet ubevidst gennem forurenet mad, og der blev derfor ikke foretaget sanktioner mod atleterne.

Hverken Det Internationale Antidopingagentur (Wada) eller Det Internationale Svømmeforbund (World Aquatics) valgte at handle på sagen, da man "manglede troværdige beviser", der ville modsige den kinesiske version.

Wada sagde lørdag i en udtalelse, at "der ville være en vildledende og æreskrænkende mediedækning i denne uge".

Samtidig sagde antidopingagenturet, at man i sidste ende havde konkluderet, at man ikke var i stand til at modbevise, at forurenet mad var årsagen til de positive dopingprøver.

World Aquatics har over for The New York Times bekræftet, at de specifikke sager er blevet kigget igennem af et uafhængigt dopingnævn.

- World Aquatics er overbevist om, at disse fund er blevet håndteret professionelt og i overensstemmelse med de gældende antidopingregler og World Anti-Doping Code, lyder det fra svømmeforbundet.

Samme overbevisning er man dog ikke af hos Det Amerikanske Antidopingagentur (Usada).

Her mener man, at de kinesiske svømmere skulle have været suspenderet. Samtidig kalder man den manglende handling fra Wada for "en kniv i ryggen på de rene atleter".

Usada-direktør Travis Tygart har ifølge ham selv flere gange over for Wada siden 2020 leveret beskyldninger om doping i kinesisk svømning.

- Det er sørgeligt at høre, at Wada og Chinada i hemmelighed indtil nu har fejet disse positive prøver ind under gulvtæppet ved at undlade at følge de globale regler, der gælder for alle andre, skriver Tygart i en udtalelse.

Chinada har ikke reageret på historien om de positive dopingprøver.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU