Jon Dahl Tomasson bliver landstræner i Sverige

26. FEB 2024 • 17:18SPORT

Den tidligere danske landsholdsspiller bliver Sveriges første udenlandske herrelandstræner nogensinde.

Sveriges fodboldlandshold skal fremover have en dansk træner ved roret.

Det Svenske Fodboldforbund (SvFF) meddeler på sin hjemmeside, at man har hyret Jon Dahl Tomasson til den prestigefyldte stilling. Tomasson bliver den første udlænding nogensinde, der skal stå i spidsen for det svenske nationalmandskab.

Han tiltræder i jobbet 1. marts. Aftalen gælder i første omgang til og med kvalifikationen til VM i 2026 og forlænges automatisk, hvis Sverige kvalificerer sig til slutrunden.

- Med Jon Dahl Tomassons erfaring fra international fodbold tager herrelandsholdet et skridt mod en ny æra. Jeg er utrolig glad og stolt over, at vi kan knytte en landstræner af Jons kaliber til os, siger forbundets generalsekretær, Andrea Möllerberg.

Tomasson er et velkendt trænernavn i Sverige, hvor han førte Malmö FF til det svenske mesterskab i både 2020 og 2021. Forinden tilbragte han knap fire år som assistent for den daværende danske landstræner, Åge Hareide.

Han havde senest ansvaret for Blackburn i den næstbedste engelske række. Det job forlod han tidligere på måneden.

Opgaven i Sverige kommer ikke kun til at handle om at sikre bedre resultater, end landsholdet har opnået i de senere år. Han skal også stå i spidsen for en spillemæssig forandring.

- Jon Dahl Tomassons vilje til at spille positiv angrebsfodbold er noget, der vil passe godt til vores spillergruppe, siger SvFF's fodboldchef, Kim Källström.

- Han har også god erfaring med at være en frontfigur, som man naturligvis bliver for det svenske herrelandshold, lyder det.

Som aktiv spillede Tomasson 112 A-landskampe for Danmark og scorede 52 mål. Det placerer ham på en delt førsteplads på alletiders topscorerliste på det danske landshold.

På klubplan optrådte han for klubber som Feyenoord, Milan og Newcastle, inden han indstillede karrieren i 2011.

- Jeg ser enormt meget frem til at gå i gang med denne store opgave og til at møde fans, spillere og selvfølgelig også medierne i Sverige. Og at tænke, tale og drømme i blåt og gult, siger Jon Dahl Tomasson.

Han afløser Janne Andersson, der stoppede i november efter syv år på posten. Sverige missede kvalifikationen til både VM i 2022 og denne sommers EM. I Nations League er svenskerne samtidig røget helt ned i tredje lag.

Jon Dahl Tomassons første opgaver i det nye job bliver to testkampe mod henholdsvis Portugal og Albanien sidst i marts. 5. juni møder svenskerne Danmark i Parken.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU