Foreninger går sammen om klage over Fifas kalender

23. JUL 2024 • 13:36SPORT

European Leagues og Fifpro Europe vil have EU-Kommissionen til at tage stilling til en klage over Fifa.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) har presset den internationale kalender for hårdt og lytter desuden ikke til hverken spillere eller ligaer.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra sammenslutningen af europæiske topligaer, European League, og den europæiske spillerforening, Fifpro Europe.

De er gået sammen om en klage over Fifa, som man vil have EU-Kommissionen til at tage stilling til.

- Den internationale kampkalender er nu for proppet og er blevet uholdbar for de nationale ligaer og en risiko for spillernes helbred, lyder det blandt andet fra European League og Fifpro Europe.

Duoen slår fast, at man gennem flere år har opfordret Fifa til at lave en klar, transparent og fair proces i forhold til kampkalender, men verdensforbundet har afvist at involvere dem i arbejdet.

Klagerne hævder desuden, at Fifa spiller en uheldig dobbeltrolle. Dels fungerer Fifa globalt som regulator af fodboldspillet, og dels arrangerer Fifa selv turneringer, som bliver favoriseret, hvilket er en interessekonflikt.

- Juridisk handling er det eneste ansvarlige skridt for de europæiske ligaer og spillerforeningerne for at beskytte fodbold, økosystemet og arbejdsstyrken mod Fifas ensidige beslutninger, skriver European League og Fifpro Europe.

Fifas ageren er et brud på EU's love om fri konkurrence, og det skal EU-Kommissionen forholde sig til, lyder det endvidere.

Klagen vil køre parallelt med den sag, som spillerforeningerne i England, Frankrig og Italien samt Fifpro Europe i juni tog initiativ til for at få afprøvet, om Fifas udvidede klub-VM med 48 hold er i strid med EU's love, da den ikke tillader spillerne nok ferie.

Fifa var på det sociale medie X klar med et hurtigt modsvar på European League og Fifpro Europes klage.

Fifa påpeger således, at kampkalenderen er enstemmigt vedtaget af Fifa Council, der tidligere gik under navnet eksekutivkomitéen og består af repræsentanter fra blandt andet Europa, efter at Fifpro og ligaforeninger har været med på råd.

Kalenderen er desuden "det eneste værktøj" til, at landsholdsfodbold kan fungere og vokse ved siden af hjemlige ligaer og kontinentale turneringer, lyder det, inden Fifa svirper gevaldigt med halen.

- Nogle ligaer i Europa, som selv er både regulatorer og turneringsarrangører, agerer ud fra kommerciel egeninteresse, hykleri og uden hensyntagen til andre i verden.

- Disse ligaer foretrækker åbenbart en kalender fyldt med venskabskampe og sommerturnéer, som ofte medfører omfattende globale rejser.

- Som kontrast hertil må Fifa beskytte fodboldens overordnede interesser i hele verden, inklusive beskyttelse af spillerne overalt og på alle niveauer, skriver Fifa.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT