Fire lande til IOC: Drop forsøg på at få russere til OL

2. FEB 2023 • 20:57SPORT

Polen og Baltikum vil have IOC til at droppe forsøg på at få russiske atleter med til OL under neutralt flag.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) bør ikke lade atleter fra Rusland og Hviderusland deltage under neutralt flag ved OL i 2024.

Sådan lyder opfordringen torsdag fra Letland, Estland, Litauen og Polen i en fælles udmelding.

- IOC's forsøg på at få russiske og hviderussiske atleter tilbage i konkurrence - også selv om det sker under neutralt flag - bør afvises, skriver de fire lande i en fælles udtalelse.

Udmeldingen kommer dagen efter, at Letland gik enegang og truede IOC med helt at boykotte næste års OL i Paris, hvis russere og hviderussere får lov til at stille op under neutralt flag.

IOC satte gang i debatten i sidste uge, da komitéen meldte ud, at den ville undersøge, hvordan atleter fra Rusland og Hviderusland kunne deltage ved legene i Frankrigs hovedstad.

Det vakte straks vrede i Ukraine, der for snart et år siden, blev invaderet af Rusland.

Letland, Estland, Litauen og Polen skriver torsdag, at IOC er med til at legitimere politiske beslutninger foretaget af Rusland og Hviderusland og åbner op for propaganda fra de to lande.

Fra dansk side er der heller ikke opbakning til IOC's nuværende linje.

Formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF, Hans Natorp, sagde i sidste uge, at IOC risikerer, at miste goodwill ved at åbne døren på klem for Rusland og Hviderusland. Og at han frygter stor uro, hvis atleter fra Rusland og Hviderusland deltager ved OL.

Torsdag oplyser DIF's pendant i Norge, Norges Idrettsforbund, at man ikke kan se for sig, at russiske og hviderussiske atleter skal kunne deltage i sportskonkurrencer, så længe der foregår krigshandlinger i Ukraine.

Fra USA er meldingen dog anderledes. Pressesekretær i Det Hvide Hus Karine Jean-Pierre oplyser torsdag, at atleter fra Rusland og Hviderusland bør kunne deltage i OL som neutrale atleter.

- Det skal være tydeligt, at de ikke repræsenterer Rusland eller Hviderusland. De to landes flag, emblemer og nationalhymner skal også forbydes, siger Karine Jean-Pierre ifølge AFP.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU