Danske darthåb er stadig et stykke fra VM-niveau

15. DEC 2024 • 07:00SPORT

Danske darttalenter skal turde investere mere i karrieren for at komme til VM, mener ekspert.

Når verdensmesterskaberne i dart begynder søndag i Alexandra Palace i London, bliver det atter uden dansk deltagelse.

Det er ni år siden, at Per Laursen senest var med i kampen om sportens mest prestigefyldte titel, og der kan sagtens gå en sjat år endnu, før der igen er en dansk pilekaster med på den helt store dartscene.

Sådan lyder det fra Michael Frydendahl, der er formand for Det Professionel Dartforbunds (PDC) afdeling i Norden og De Baltiske Lande og dartekspert hos Viaplay.

Han påpeger, at de mest talentfulde danske spillere skal turde investere mere på turneringsdeltagelse i udlandet, hvis de skal rykke sig til et niveau, hvor de kan gøre sig gældende ved større turneringer og kvalificere sig til VM.

- Det er et godt spørgsmål, hvornår man kan forvente at se en dansker ved VM næste gang. Jeg vil sige det sådan, at vi har en række store talenter på juniorniveau, men der gælder det samme for dem som for andre dygtige danskere: de skal opsøge turneringer i udlandet for at blive bedre.

- Man bliver ikke god nok af bare at træne og spille stævner i Danmark. Man skal presses under større bevågenhed for en dag at kunne bryde ind i eliten, siger Michael Frydendahl.

Han er klar over, at det er svært at finde sponsorer, og at spillerne selv hænger på udgifterne til udlandsrejser. Men går investeringen godt, er der store præmiepenge og sponsorater at hente længere fremme i karrieren i en sportsgren, der er i fremgang.

- Man bliver nødt til at se investeringen som lærepenge, der betaler sig hjem senere. Deltager man ikke, bliver det umuligt at matche de mange britiske eller hollandske talenter, for sammenlignet med Danmark er deres talentmasse af en helt, helt anden størrelse, siger Michael Frydendahl.

Den "nemmeste" vej til VM er via PDC Nordic and Baltic Tour, som Frydendahl er formand for. Der er to VM-pladser på spil på touren.

Den mere udviklende vej går via Q-school, der er en kvalifikationsturnering, hvor cirka 1000 håbefulde dartspillere årligt kæmper om 30 pladser på Pro Touren, hvor resten af verdenseliten spiller.

Selv hvis kvalifikationen kikser, kan man få plads på Challenge Touren, hvor man også bliver matchet på et fornuftigt niveau og kan håbe på Pro Tour-deltagelser, når der er afbud.

Sidste år lykkedes det for 25-årige Benjamin Drue Reus at klare sig igennem Q-school og få en plads på Pro Touren for en toårig periode.

Selv om den pædagoguddannede fynbo endnu mangler et topresultat, er han lige nu det bedste bud på en fremtidig dansk VM-deltager.

- Han ligger stadig kun nummer 110 i verden, men han har vist undervejs, at han kan være med. Han har blandt andet slået Gary Anderson (dobbelt verdensmester, red.).

- Men han skal forbedre sig og komme i top-64 i løbet af det næste år for at bevare sit tourkort og være i betragtning til VM. Ellers skal han starte forfra, og stagnerer på en hylde, hvor der er rigtig mange spillere med et jævnbyrdigt niveau, siger Michael Frydendahl.

Den forsvarende verdensmester, Luke Humphries, skal i aktion på VM's førstedag. Det 17-årige fænomen Luke Littler skal først kaste om VM-succes fra på lørdag.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT