Antal skader stiger med 20 procent i store fodboldligaer

29. SEP 2022 • 08:22SPORT

Antallet af skader i Europas største ligaer stigende. Det vækker bekymringen hos spillernes fagforening.

Der er blevet flere skader i europæisk topfodbold.

Det fastslår en ny undersøgelse lavet af forsikringsselskabet Howden efter 2021/22-sæsonen.

Undersøgelsen viser, at antallet af skader i Europas fem bedste fodboldligaer - England, Spanien, Tyskland, Italien og Frankrig - er steget med 20 procent sammenlignet med året før.

Der er ikke en entydig forklaring på den stigende skadesfrekvens i 2021/22-sæsonen, men stigningen kobles til et generelt tættere kampprogram.

Sæsonen blev afviklet på bagkant af coronapandemien, der grundet diverse nedlukninger har været med til at komprimere kampprogrammet siden 2020. I tillæg er spillernes ferie- og restitutionsperioder blevet kortere.

Undersøgelsens resultat skaber bekymring i Den Internationale Spillerforening (Fifpro).

I indeværende sæson er topspillerne ligeledes udsat for et særdeles stramt kampprogram. Da VM i Qatar afvikles fra midten af november til midten af december forsvinder en lang række terminer fra de nationale ligaer og europæiske klubturneringer.

Derfor skal flere kampe afvikles i løbet af en kortere periode end normalt, og det kræver "at der skal iværksættes nye tiltag for at forhindre overbelastning", mener Fifpro.

Foreningen vil have klare regler for, at spillerne skal have minimum fire ugers ferie mellem sæsonerne og en tougers ferieperiode midt i sæsonen.

Reglen om at tillade fem udskiftninger i stedet for tre udskiftninger er blevet permanent i bestræbelserne på at kunne mindske belastningen på den enkelte spiller.

Udfordringen med de tætte kampprogrammer ser nemlig ud til at blive vedvarende.

I 2024 sker der strukturændringer i de europæiske klubturneringer, og de medfører, at gruppespillene i de europæiske turneringer fremover består af ti spillerunder mod seks spillerunder i dag.

Dertil kommer, at VM fra 2026 kommer til at bestå af 48 hold i stedet for 32. Den enkelte VM-deltager kommer ikke til at spille flere VM-kampe, end det er muligt i dag, men flere spillere vil samlet set komme til at deltage i slutrunden.

Forsikringsselskabet Howden har i forbindelse med sin undersøgelse regnet sig frem til, at skader har kostet klubberne i de fem største ligaer 4,275 milliarder kroner i 2021/22-sæsonen.

Beregningen er lavet ved at tage en spillers dagløn og gange den op med det antal af dage, hvor spillerne har været forhindret i at træne eller spille kamp grundet en skade.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU