Vådt vejr koster for landbrugets høst
Årets høst tegner til at blive blandt de dårligste i de seneste ti år - især på grund af den megen regn.
Landbruget kæmper i disse uger med at få høsten i hus oven på perioden juli 2023 til juni 2024, der blev de 12 vådeste måneder i træk målt nogensinde.Dermed kommer årets høst formentlig også til at skrive sig ind blandt den dårligste del af de seneste ti år.
Kristoffer Boye Larsen er planteavlskonsulent fra den fynske afdeling Velas, landets største rådgivningsvirksomhed for landmænd.
- Raps skuffer i år generelt på grund af en våd vinter, og hveden svinger fra middel til dårlig, selv om den bedre tåler vand, hvis den får sol nok, siger han.
- Vårafgrøderne blev for manges vedkommende sået først i maj i stedet for marts og april. Det går direkte ud over den i forvejen korte vækstsæson, at de først modner nu og dermed kan høstes.
Høsten er derfor en måned senere end normalt i 2024, hvor alting sker samtidigt.
Direktør Asbjørn Børsting fra brancheorganisationen Dansk Korn og Foder er enig.
- Spredningen i udbytte er større, end jeg kan huske nogensinde før - ikke mindst for vårafgrøderne og byggen, siger Børsting.
Han peger på, at meget korn blev sået meget sent og det, der var sået tidligt, fik meget regn bagefter. Så der har været rigtigt vanskelige etableringsforhold for kornet mange steder i år.
- Det er meget langt fra et normalår og med store lokale variationer. Så selv om høsten ikke er slut endnu, så er vores estimat på et samlet høstudbytte på kornet på omkring 7,6 til 7,8 millioner ton i Danmark, siger han.
Det vil dermed være en forholdsvis lille høst og den tredjedårligste de sidste ti år.
Høsten er dog pænt bedre end både tørkeåret 2018 og den meget blandede høst i 2023, som endte på 7,1 millioner ton.
Høstens endelige økonomiske betydning for landmændene afhænger dog af verdensmarkedspriserne. I tørkeåret 2018 steg kornprisen globalt.
- Landmandens bedste forsikring er som altid at lægge til side i de gode år, så man kan stå imod i de dårlige, siger Peter Nyegaard Nissen, sektorchef for planteproduktion og afgrøder i landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer.
/ritzau/