Tiltalt for Field's-skyderi så 13 behandlere i psykiatrien på et halvt år

4. JUN 2023 • 11:30INDLAND/KRIMINAL

Overlæge foreslår, at en patient i psykiatrien skal have en fast kontaktperson og et par få faste afløsere.

Den 23-årige mand, der er tiltalt for drab og drabsforsøg i shoppingcenteret Field's i juli 2022, mødte gennem et halvt år 13 forskellige behandlere i psykiatrien.

Det skriver Politiken, der har talt med overlæge og professor Merete Nordentoft.

Hun er medlem af en taskforce under Region Hovedstaden, der blev oprettet som følge af skyderiet for at undersøge den formodede gerningsmands forløb i psykiatrien, og hun har derfor haft adgang til den 23-åriges journal.

- Det er en konsekvens af den måde, som vi har organiseret den psykiatriske behandling på, hvor der først og fremmest har været fokus på at sikre hurtig hjælp.

- Det er også sket, men det betyder også, at mange personer er involveret, og der er risiko for informationstab undervejs, selv om det bliver skrevet i journalen, siger hun til Ritzau.

I stedet foreslår hun, at en patient bør have én fast kontaktperson med et par faste reserver. Det mener hun giver en større sandsynlighed for, at patienten vil opnå en højere grad af fortrolighed.

- Hvis patienten skal sige noget, som vedkommende skammer sig over eller ikke har fortalt andre, er sandsynligheden større, hvis man skal tale med færre, siger hun.

Hun nævner antallet af behandlere, fordi hun mener, at det er afgørende for at forstå forløbet, og hvad der skal laves om. Hun kan ikke udtale sig yderligere om indholdet af journalen, da hun har tavshedspligt.

Forslaget om at en patient i psykiatrien skal have en fast kontaktperson og et par få faste afløsere møder opbakning fra foreningerne Sind, Bedre Psykiatri og Psykiatrifonden.

Foreningerne fortæller også, at det ikke er usædvanligt, at man som patient taler med mange forskellige behandlere, skriver Politiken.

Landsformand for Sind Mia Kristina Hansen problematiserer over for mediet også, at patienter kan møde mange forskellige behandlere i psykiatrien, fordi patienterne mangler tryghed og "ikke har lyst til at dele sine inderste tanker med en, de ikke kender".

Skyderiet i Field's skete søndag den 3. juli 2022 om eftermiddagen. Her åbnede en mand ild mod personer i shoppingcenteret, hvor tre personer blev dræbt og fire alvorligt såret.

En dengang 22-årig mand blev anholdt. Han er siden blevet tiltalt, og sagen mod ham går i gang senere i juni.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU